Archive for 2016

 • Journalists Demonstrate Selective Interest for the Ombudsman

  on Dec 22, 16 • in Activities, Analyses, Media Monitoring

  naroden-pravobranitel-chovekovi-prava-365-dena-vo-godinata-204989

  It is evident that TV broadcasters dedicated the least coverage to the Ombudsman in their main newscasts, while news websites dedicated it the most extensive coverage. The analysis of the published materials also shows that the pro-government media, including the public broadcasting service, demonstrated little interest to report on the work and activities of the Ombudsman. As a result, the visibility of the work of the Ombudsman and its public influence were secured mainly by the critical/independent media

  Read More »
 • (Македонски) ИЗБОРИ 2016: Неутрален тон, но селективен и небалансиран новинарски пристап

  on Dec 8, 16 • in Activities, Media Monitoring

  untitled

  (Македонски) Иако најавите на прилозите, како и тонот на известување се неутрални и информативни, сепак, селективниот пристап на новинарите продолжи во овој период и го наруши балансот во фер-информирањето на МРТ1 за предизборните активности на политичките партии. Оваа селективност беше највидлива во прилозите посветени на опозициската СДСМ

  Read More »
 • (Македонски) ИЗБОРИ 2016: Неутрален тон, но селективен новинарски пристап

  on Dec 1, 16 • in Activities, Media Monitoring

  04

  (Македонски) Новинарите редовно ги пренесуваат критиките и обвинувањата на владејачките партии насочени кон СДСМ, но информирајќи за активностите на опозицијата, во својот наратив не ги нагласија и не ги издвоија одговорите и демантите на СДСМ и на Заев за секојдневните обвинувања дека наводно сакаат да ја федерализираат Македонија. Кога станува збор за критиките на опозицијата спрема власта и владејачките партии, новинарскиот приод е поселективен и со забележливо отсуство на пренесување на критиките за криминал и незаконско прислушување, адресирани директно до ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски

  Read More »
 • (Македонски) Избори 2016: А каде е овде пописот?!

  on Nov 29, 16 • in Activities

  popis-vednas-logo

  (Македонски) Итен приоритет за новата влада формирана после изборите, меѓу другото, мора да биде подготовката и спроведувањето сеопфатен попис на населението, според сите меѓународни стандарди и со засилено меѓународно набљудување

  Read More »
 • (Македонски) ИЗБОРИ 2016: Мониторинг на МРТ1 – Дебатна емисија Акцент

  on Nov 24, 16 • in Activities, Media Monitoring

  akcent

  (Македонски) Започнувајќи го циклусот дебатни предизборни соочувања, МРТ1 не понуди објаснување за тоа врз основа на кои критериуми ја прави селекцијата на теми за дискусија, особено за оние изданија на емисијата „Акцент“ посветени на само една тематска област

  Read More »
 • (Македонски) ИЗБОРИ 2016: Политички коректно без дополнителен новинарски ангажман

  on Nov 21, 16 • in Activities, Media Monitoring

  untitled

  (Македонски) Анализата на објавените материјали покажува дека во Дневникот 2 на МРТ1 и натаму преовладува фактографскиот, описен, неутрален и балансиран тон на известување. Иако, приодот на „политички коректно“ и непристрасно информирање претставува чекор напред за јавниот сервис, сепак, новинарството во МРТ1 не смее да се сведе само на пасивно пренесување изјави и ставови на официјалните лица, туку треба постапно да се надградува со поголем проактивен, истражувачки и аналитички ангажман на новинарите

  Read More »
 • (Македонски) ИЗБОРИ 2016: Прв извештај од мониторингот на информативната програма на МРТ1

  on Nov 11, 16 • in Activities, Media Monitoring

  untitled

  (Македонски) Првиот извештај ги содржи наодите од мониторингот на известувањето на јавниот радиодифузен сервис во рамки на централната информативна програма Дневник 2, на првиот програмски канал – МРТ1, во периодот од 17 до 30 октомври 2016 година

  Read More »
 • (Македонски) Протест против кратењето на буџетот за превенција од ХИВ

  on Oct 6, 16 • in Civil Scene

  hiv-protest-02

  (Македонски) Платформата за превенција и поддршка за ХИВ бара од надложните да го коригираат скратениот буџет за заштита на населението од ХИВ, во согласност со препораките на експертите. Тоа ќе спречи појава на епидемија на ХИВ и ќе го заштити здравјето на сите граѓани

  Read More »
 • Freedom for Freedom of Expression

  on Oct 3, 16 • in Analyses, Publications, Advocacy for Freedom of Expression

  nalovna-sloboda

  The trilingual publication, in Macedonian, Albanian and English, is a compilation of analyzes and reports prepared and published within the project “Freedom for freedom of expression.” The publication contains the analysis “Freedom of expression and association in the media” that includes media coverage of topics related to freedom of expression and freedom of association, between 15 Јanuari – 25 December 2015 and 15 January to 30 June 2016; the document “Freedom of expression vs. defamation” that represents a cross section of court cases for defamation, with a particular focus on their impact on freedom of

  Read More »
 • Analysis of Results of Monitoring of Media Reporting 2016

  on Jul 27, 16 • in Publications

  Untitled

  The findings of the survey on quantity and quality of investigative and analytical journalism in Macedonian media show that these two genres are very little represented and unjustifiably absent from the pages and programmes of traditional media.We can conclude, therefore, that the extremely limited presence of investigative stories is a cause of concern, having in mind the fact that investigative journalism is the most powerful instrument available to the media in pursuit of their task to protect the public interest.Namely, in spite of the evident global trend for media towards the superficial and the sensational, the expectations that the media should act as guardians of public interest remain deeply rooted

  Read More »
Scroll to top