Archive for December, 2016

 • Journalists Demonstrate Selective Interest for the Ombudsman

  on Dec 22, 16 • in Activities, Analyses, Media Monitoring

  naroden-pravobranitel-chovekovi-prava-365-dena-vo-godinata-204989

  It is evident that TV broadcasters dedicated the least coverage to the Ombudsman in their main newscasts, while news websites dedicated it the most extensive coverage. The analysis of the published materials also shows that the pro-government media, including the public broadcasting service, demonstrated little interest to report on the work and activities of the Ombudsman. As a result, the visibility of the work of the Ombudsman and its public influence were secured mainly by the critical/independent media

  Read More »
 • (Македонски) ИЗБОРИ 2016: Неутрален тон, но селективен и небалансиран новинарски пристап

  on Dec 8, 16 • in Activities, Media Monitoring

  untitled

  (Македонски) Иако најавите на прилозите, како и тонот на известување се неутрални и информативни, сепак, селективниот пристап на новинарите продолжи во овој период и го наруши балансот во фер-информирањето на МРТ1 за предизборните активности на политичките партии. Оваа селективност беше највидлива во прилозите посветени на опозициската СДСМ

  Read More »
 • (Македонски) ИЗБОРИ 2016: Неутрален тон, но селективен новинарски пристап

  on Dec 1, 16 • in Activities, Media Monitoring

  04

  (Македонски) Новинарите редовно ги пренесуваат критиките и обвинувањата на владејачките партии насочени кон СДСМ, но информирајќи за активностите на опозицијата, во својот наратив не ги нагласија и не ги издвоија одговорите и демантите на СДСМ и на Заев за секојдневните обвинувања дека наводно сакаат да ја федерализираат Македонија. Кога станува збор за критиките на опозицијата спрема власта и владејачките партии, новинарскиот приод е поселективен и со забележливо отсуство на пренесување на критиките за криминал и незаконско прислушување, адресирани директно до ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски

  Read More »
Scroll to top