Archive for April, 2017

 • (Македонски) Повик за истражувачки стории

  on Apr 20, 17 • in Activities

  baner-ccc-800-200

  (Македонски) Во рамките на овој повик најмалку четири новинари ќе бидат избрани да работат на истражувачки стории кои треба да бидат насочени на прашањето на евроатланските аспирации во контекст на демократските реформи со компаративна анализа на состојбите во земјите членки и во Македонија

  Read More »
 • Media Monitoring: “De-Sorosoization”

  on Apr 3, 17 • in Activities, Media Monitoring, Advocacy for Freedom of Expression

  download

  As part of its programme on media monitoring and analysis “Media Mirror”, in the period January – February 2017, NGO Info-centre monitored 16 media outlets in terms of coverage and reporting on the topic “de-Sorosoization”. More specifically, this topic was first introduced by the end of 2016 and gained great media attention in the first two months of

  Read More »
 • (Македонски) ИЗБОРИ 2016: МРТ1 постепено го напушта формално неутралниот и балансиран пристап во известувањето

  on Apr 3, 17 • in Activities, Media Monitoring

  mrt6

  (Македонски) Во ситуација на зголемени политички тензии, во вестите на МРТ1 се забележува некритичко пренесување на партиските ставови кои често не се фактографски поткрепени или се базираат на селективно и изолирано претставување на информациите што се во прилог на интересите на партиите. Критичкиот приод кон владејачките партии отсуствува, додека критичките содржини кон опозицијата се пренесуваат преку емитување на изјавите на партиите од власта. Гледачите на јавниот сервис редовно се информирани за критиките кон опозицијата, но не и за критиките кон власта

  Read More »
Scroll to top