Archive for January, 2020

 • (Македонски) Државата во сценариото за десоросоизација

  on Jan 16, 20 • in Civil Scene

  soros-protest

  (Македонски) Истражувањето на БИРН открива дека операцијата што се случуваше пред и по парламентарните избори во 2016 година била координирана, политички мотивирана и вклучувала повеќе институции

  Read More »
 • (Македонски) Меѓу тајноста и можните злоупотреби – Заднината на отфрлените кривични пријави

  on Jan 8, 20 • in Activities, Analyses

  ilustracija (2)1

  (Македонски) Дали постапката, која иако е контролирана од вишите јавни обвинителства, може да се злоупотреби? Иако првите луѓе на обвинителствата се децидни дека злоупотреби во отфрлените кривични пријави се речиси невозможни, сепак, тоа е работа која не е докрај емпириски анализирана. Конечно, СЈО оформи предмети и од отфрлени кривични пријави. Останува отворено прашањето дали тајноста на дејствијата во вакви случаи се предност или пречка односно дали во депото отфрлени пријави сепак може да се најдат траги на корупција или злоупотреби

  Read More »
Scroll to top