Означени Написи ‘MDC’

 • Mора да се обезбеди транспарентност, ефикасност, непристрасност и независност на АВМУ

  на јул 23, 14 • во Граѓанска сцена

  transparency-in-media

  Центарот за развој на медиуми (ЦРМ), на денешната 4-та седница на Советот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ), на членовите на Советот, ќе им ги претстави клучните препораки од документот за јавна политика: „Предлог-решенија за подзаконската регулатива во надлежност на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги“

  Види повеќе »
 • Нетранспарентно менување на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги

  на јул 2, 14 • во Граѓанска сцена

  MDC_MK

  Центарот за развој на медиуми (ЦРМ) смета дека последниот Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, предложен од страна на Владата, по скратена постапка, претставува уште еден обид за нетранспарентно и задкулисно интервенирање во закон кој директно ги допира слободата на информирањето и слободата на медиумите. ЦРМ дека е крајно време, Владата да престане со игнорирање на медиумските организации и новинарските здруженија при интервенција во правни акти кои директно ги засегаат медиумската, но и пошироката јавност. Последниот обид да се направи интервенција во промената на овластените предлагачи

  Види повеќе »
 • Избори 2014: Примената на медиумските одредби од изборниот законик и работата на АВМУ, ДИК и МРТ

  на јун 11, 14 • во Граѓанска сцена

  1372944973_524900153_2-Pictures-of--Wanted-crt-tv-with-scart

  Центарот за развој на медиуми (ЦРМ), во рамките на програмата на УСАИД за зајакнување на независните медиуми во Република Македонија и Проектот за одговорни медиуми и законодавни реформи во медиумската сфера, за време на претседателските и вонредните парламентарни избори 2014, спроведе мониторинг на работата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и на Државната изборна комисија (ДИК). Мониторинг тимот на ЦРМ, ги следеше седниците на АВМУ и на ДИК, со посебен фокус на точките кои се однесуваа на радиодифузните медиуми и изборниот процес

  Види повеќе »
 • Законот за медиумски услуги навлегува во уредувачката политика на медиумите

  на мај 23, 14 • во Граѓанска сцена

  modern-television-streaming-21103836

  Центарот за развој на медиуми (ЦРМ) смета дека Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ЗААМУ) навлегува во независната уредувачката политика на радиодифузерите во Република Македонија

  Види повеќе »
 • Нов обид за ограничување на слободата на информирање

  на мај 22, 14 • во Граѓанска сцена

  FreedomofInformation

  Центарот за развој на медиуми (ЦРМ) смета дека последниот случај на неовластено одземање на новинарски материјали и бришење на снимени видео и фотографски материјали снимени на завчерашните немири во скопската населба Ѓорче Петров, претставуваат нов обид за ограничување на слободата на информирање

  Види повеќе »
Scroll to top