Означени Написи ‘МРТ’

 • МРТ – пропагандна машинерија на власта

  на фев 3, 15 • во Активности, Мониторинг на Медиуми

  mrt gray

  Македонската радиотелевизија, целосно и во континуитет, потфрла во својата улога на јавен радиодифузен сервис на граѓаните на Република Македонија. Ниту во случајот Кежаровски, ниту во случајот со штрајкот на СОНК, ниту пак, во случајот со кривичната пријава против Заев, МРТ не го застапува јавниот интерес, туку се става во функција на пропагандната машинерија на власта, и тоа како директен актер и инструмент на владината пропаганда

  Види повеќе »
 • Дебата: Од МРТ до независна јавносервисна радиодифузија во Македонија

  на дек 3, 14 • во Граѓанска сцена

  mrt

  Центарот за развој на медиуми (ЦРМ), во рамките на  проектот наУСАИД за одговорни медиуми и законодавни реформи во медиумската сфера, на 4 декември (четврток) 2014, во хотелот Стоун Бриџ, со почеток во 11.00 часот, организира дебата: „Од МРТ до независна јавносервисна радиодифузија во Македонија“ На оваа дебата ќе биде претставен истоимениот документ на ЦРМ за јавна политика чиј автор е комуникологот д-р Климе Бабунски. Дискусијата која ќе биде посветена на потребата од независен јавен радиодифузен сервис во Македонија, ќе ја модерира новинарката Санта Аргирова, а панелисти ќе бидат Снежана Трпевска, од Високата школа за новинарство

  Види повеќе »
 • Владата информира или пропагира?

  на апр 21, 14 • во Активности, Анализи

  what-is-public-relations

  Анализата на содржините објавени во медиумите, а креирани во Владата, недвосмислено покажува дека во комуникацијата на извршната власт со јавноста, информирањето на граѓаните за политиките од јавен интерес, не е во преден план. Оваа комуникација е примарно во насока на убедување на граѓаните дека Владата е „успешна и безгрешна“, односно дека е „тефлон“ - извршна власт на која не се лепи ниту една грешка, ниту еден неуспех, ниту еден скандал, а во која успешно се „готват“ и спроведуваат политики по мерка на секој граѓанин. Законската обврска за информирање на јавноста е претворена во пропагандно - индоктринирачка активност, чија главна цел е создавање позитивен имиџ за власта, како во медиумите, така и во јавноста

  Види повеќе »
 • Анализа на работењето и на програмите на МРТ – ЈАВЕН СЕРВИС НА ГРАЃАНИТЕ?

  на фев 28, 13 • во Активности, Анализи, Публикации, Слобода за слободата на изразување

  MRT analiza

  Анализата „МРТ – јавен сервис на граѓаните?“ е обид да се утврди дали и колку Македонската телевизија ги исполнува функциите на јавен радиодифузен сервис и, секако, да поттикне јавна општествена дебата за улогата и функционирањето на јавниот радиодифузен сервис во Република Македонија. НВО Инфоцентарот, во партнерство со Центарот за развој на медиуми, во периодот септември 2012 – јануари 2013 година, направи длабинска анализа на работењето на Македонската радиотелевизија (МРТ) и на нејзините телевизиски програми: МРТ1, МРТ2 и Собраниски канал

  Види повеќе »
Scroll to top