11045417_1580224362256059_5698636871351315519_o

РЕФЕРЕНДУМ ЗА ГТЦ: Отворен повик до членовите и поддржувачите на ЦИВИЛ

на апр 16, 15 • од

ЦИВИЛ ќе го набљудува спроведувањето на Референдумот за задржување на изгледот на ГТЦ кој ќе се одржи на 26 април 2015 година. За таа це, Цивил ги повикува сите членови и поддржувачи да се пријават во тимот за набљудување најдоцна до петок, 17 април. За пријавување, потребна е кратка биографија (не подолга од 1 стр.), вклучително и број на лична карта и кратко мотивациско писмо. Бројот на слободни места во набљудувачкиот тим е ограничен...
Pin It

Home » Граѓанска сцена » РЕФЕРЕНДУМ ЗА ГТЦ: Отворен повик до членовите и поддржувачите на ЦИВИЛ

ЦИВИЛ ќе го набљудува спроведувањето на Референдумот за задржување на изгледот на ГТЦ кој ќе се одржи на 26 април 2015 година. За таа це, Цивил ги повикува сите членови и поддржувачи  да се пријават во тимот за набљудување најдоцна до петок, 17 април. За пријавување, потребна е кратка биографија (не подолга од 1 стр.), вклучително и број на лична карта и кратко мотивациско писмо. Бројот на слободни места во набљудувачкиот тим е ограничен.

ЦИВИЛ – Центар за слобода ја поздравува одлуката на општина Центар за распишување референдум на локално ниво за изјаснување на граѓаните за изгледот на ГТЦ. Со оваа одлука, општинскиот совет и градоначалникот посведочија за демократскиот капацитет на оваа општина да им овозможат на граѓанките и граѓаните непосредно да одлучуваат за прашања од локално значење.

Освен референдумот за самостојност во 1991 и за територијалната поделба во 2004 година, во Република Македонија не се спроведени други референдуми. Референдумот е показател за можноста да се учествува директно и непосредно во одлучувањето на локално или национално ниво, па оттаму сметаме дека ова е важна одлука и прва од овој вид во историјата на независна Македонија.

ЦИВИЛ веќе започна со активности за јакнење на јавната свест за правото на граѓанките и граѓаните да одлучуваат по пат на референдум. Воедно, ќе се преземат и низа активности за едукација за избирачкото право на граѓанките и граѓаните кое го вклучува и правото на референдум. Спроведувањето на референдумот за изгледот на ГТЦ ќе го набљудуваат 75 набљудувачи на ЦИВИЛ, за што ќе се побара соодветна акредитација.

ЦИВИЛ ги повикува сите граѓанки и граѓани на општина Центар да го искористат своето право на глас и со тоа да придонесат кон успешноста на овој важен демократски процес. Членовите и поддржувачите на ЦИВИЛ ги повикуваме да помогнат во информирањето на граѓанките и граѓаните за нивните права. Канцеларијата на ЦИВИЛ е отворена за сите прашања поврзани со референдумот и избирачкото право. Контакти: 02/5209176, civil@civil.org.mk,www.facebook.com/civil.mk.

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top