09-Patot-na-vakcinite-Infografik-do-22-januari-2022-so-logoa-USAID-i-BTD

Патот на вакцините до Северна Македонија: Состојба до 22 јануари 2022

на јан 28, 22 • од

Целосно вакцинирани се само 40.7% од населението НВО Инфоцентарот, во рамки на својата програма „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна КОВИД-19 имунизација“,на неделна и месечна основа го следи процесот на вакцинација против КОВИД-19 во Република Северна Македонија. Главен акцент во следењето е ставен на текот, темпото и интензитетот на вакцинацијата на населението против [&hellip...
Pin It

Home » Активности, Анализи, Ковид Имунометар » Патот на вакцините до Северна Македонија: Состојба до 22 јануари 2022

Целосно вакцинирани се само 40.7% од населението

09-Patot-na-vakcinite-Infografik-do-22-januari-2022-so-logoa-USAID-i-BTD

НВО Инфоцентарот, во рамки на својата програма „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна КОВИД-19 имунизација“,на неделна и месечна основа го следи процесот на вакцинација против КОВИД-19 во Република Северна Македонија.

Главен акцент во следењето е ставен на текот, темпото и интензитетот на вакцинацијата на населението против КОВИД-19, набавката и пристигнувањето на вакцините во државава, како и начинот и квалитетот на информирање на граѓаните за овој исклучително важен процес.

Овој извештај претставува пресек на најважните и клучни информации, и достапни статистики поврзани со имунизацијата на населението против КОВИД- 19, во периодот од 26 ноември 2021 до 22 јануари 2022 година.

Извршно резиме

 • 40.7% од населението се целосно вакцинирани (841.143граѓани).
 • 41.8% од населението примиле барем една доза вакцина (864.759 граѓани).
 • Од 26 ноември 2021до 22 јануари 2022, процентот на целосно вакцинирани се зголемил за 2.3%, а со една доза за 1.8%.
 • 50.5% од населението над 18 години е целосно вакцинирано.
 • Трета доза вакцина примиле 122.752 граѓани
 • Интересот за вакцинирање е мал.
 • Најмал процент целосно вакцинирано население има во Струмица – 28.5%.
 • Највисок процент целосно вакцинирано население има во Неготино – 55.9%.
 • 37% од новозаразенитe, 19% од хоспитализираните и 22% од починатите од КОВИД-19 биле вакцинирани.
 • Досега се пристигнати 2.097.162 дози вакцини (без дозите Фајзер пристигнати во октомви и ноември).
 • Досега државава примила донација од 921.180 вакцини.

 

Прочитајте го целосниот извештај: Патот на вакцините-Состојба до 22 јануари 2022

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top