untitled

Новата методологија за пристапување кон ЕУ

на окт 26, 20 • од

Во февруари 2020, Европската комисија ја објави новата методологија за пристапување во ЕУ. Со новата методологија напредокот на земјите кандидатки во спроведувањето реформи ќе биде построго оценуван, но доколку ги почитуваат и исполнат критериумите би можеле да имаат подобар континуиран раст и развој. Методологијата се темели на четири основни принципи: (1) Поголема веродостојност, (2) Посилно [&hellip...
Pin It

Home » Активности » Новата методологија за пристапување кон ЕУ

Во февруари 2020, Европската комисија ја објави новата методологија за пристапување во ЕУ. Со новата методологија напредокот на земјите кандидатки во спроведувањето реформи ќе биде построго оценуван, но доколку ги почитуваат и исполнат критериумите би можеле да имаат подобар континуиран раст и развој.

Методологијата се темели на четири основни принципи: (1) Поголема веродостојност, (2) Посилно политичко управување, (3) Зголемена динамика на процесот на преговори и (4) Предвидливост преку награда или казна.

 

Поддржано од проектот „MK&EU – НАУЧИ, СПОДЕЛИ, ВКЛУЧИ СЕ!”, кој го спроведуваат НВО Инфоцентарот и Центарот за европски стратегии – Евротинк, како дел од програмата CIVICA MOBILITAS, финансирана од Швајцарската агенција за развој и соработка (СЦД), кој го спроведуваат НИРАС од Данска, Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и ФЦГ Шведски развој АБ (ФЦГ Шведска).

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top