moetelo

НАСТАН: Мое тело- Мој избор!

на мај 30, 14 • од

Платформата за слободен пристап до легален абортус МАТКА организира целодневен настан посветен на правото на жената слободно да донесува одлуки поврзани со нејзиното здравје и живот, МОЕ ТЕЛО- МОЈ ИЗБОР!...
Pin It

Home » Граѓанска сцена » НАСТАН: Мое тело- Мој избор!

Платформата за слободен пристап до легален абортус МАТКА организира целодневен настан посветен на правото на жената слободно да донесува одлуки поврзани со нејзиното здравје и живот, МОЕ ТЕЛО- МОЈ ИЗБОР!

Настанот ќе се оддржи в сабота31 мај 2014, во Жена парк – Скопје.

 Програма

12.00 Изложба на фотографии

12.00 Маратон на документарни филмови

13.00 Кондом рели и друштвени игри

15.00 Форум театар

17.00 Свечено поставување на склуптура на жена во Жена парк

18.00 Концерт: G-Rough, Sleet, Да Џака Накот + DJ сет на Фреш и Ангелина

… зашто НОВИОТ ЗАКОН ЗА ПРЕКИН НА БРЕМЕНОСТА ја оневозможува жената слободно да одлучува за своето тело и живот;

го нарушува правото на приватност на жената и доверливоста на личните и медицински податоци;

не придонесува за осовременување на здравствениот систем и актуелните методи и принципи на лекување;

не соодветствува на определбата на државата своето право да го гради врз основа на концептот за човекови права.

НОВИОТ ЗАКОН ЗА ПРЕКИН НА БРЕМЕНОСТА НЕМА ДА ПРИДОНЕСЕ ЗА ПОРАСТ НА НАТАЛИТЕТОТ ВО ДРЖАВАТА. ТОЈ НЕМА ДА ГО НАМАЛИ БРОЈОТ НА АБОРТУСИ, САМО ЌЕ ГИ НАПРАВИ НЕЛЕГАЛНИ И ФАТАЛНИ ЗА ЖЕНИТЕ.

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top