Медиумско огледало: Опаѓа квалитетот на информирањето за ЕУ

на окт 10, 11 • од

Оваа година, во споредба со претходните години, квалитетот и квантитетот на информирањето за евроинтеграциските процеси во Македонија, драстично се намалува. За разлика од претходните години, новинарите и медиумите веќе немаат про-активна улога и многу малку информираат за политиките и реформите клучни за влезот на Македонија во ЕУ. Овој тренд го наметнува Владата, го следи опозицијата, [&hellip...
Pin It

Home » Мониторинг на Медиуми » Медиумско огледало: Опаѓа квалитетот на информирањето за ЕУ

Оваа година, во споредба со претходните години, квалитетот и квантитетот на информирањето за евроинтеграциските процеси во Македонија, драстично се намалува. За разлика од претходните години, новинарите и медиумите веќе немаат про-активна улога и многу малку информираат за политиките и реформите клучни за влезот на Македонија во ЕУ. Овој тренд го наметнува Владата, го следи опозицијата, но и самите претставници на Европската унија. Карактеристично за изборниот и постизборниот период е тоа што ни претставниците на  Европската унија и Европската комисија не направија никаков обид за ре-актуелизирање на евроагендата. Можеби тоа се должи на фактот што Македонија токму во овој период речиси е без евроамбасадор во земјата.

Недостигот од информации за евроинтеграциите делумно се должи и на фактот што во овој период згаснаа неколку медиуми, активни поддржувачи на влезот на Македонија во ЕУ. Новинарите, информирајќи за евроинтеграциите, себе си главно се сведуваат на пренесувачи на изјави и пораки на домашните и странските политичари. Не наметнуваат вистинска и суштинска дебата за евроинтеграциите..

Ваквото драстично опаѓање на интересот за евроинтеграциите, од страна на медиумите, но и од страна на сите релевантни општествени и политички фактори,  може да резултира со менување на јавното мислење и зголемување на степенот на евроскептицизам кај македонските граѓаните.

Во пресрет на Извештајот на Европската комисија, а имајќи го предвид актуелниот тренд, но и искуствата од претходните години, нашата препорака до медиумите и новинарите е повторно да станат активни во поттикнувањето на евроинтеграциите на Македонија, и професионално, аналитички и суштински да ги информираат граѓаните за овој ислучително важен процес.

НВО Инфоцентарот, во соработка со Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО), а со финансиска поддршка на Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ), продолжува до го мониторира квалитетот на информирањето на медиумите за евроинтеграциските процеси на Република Македонија.

„Има ли кој да ја турка европската агенда во Македонија?“ (пдф)

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top