Untitled 1

Конкурс за најдобра колумна на тема: „Говорот на омраза не е слобода на изразување“

на мај 20, 16 • од

Веб-страницата „Слободна Македонија“ распиша конкурс за најдобра колумна на тема „Говорот на омраза не е слобода на изразување“ . Конкурсот е отворен во 1 јуни, а можaт да се пријават студенти, средношколци, граѓански активисти и сите млади творци во Република Македонија...
Pin It

Home » Граѓанска сцена, Слобода за слободата на изразување » Конкурс за најдобра колумна на тема: „Говорот на омраза не е слобода на изразување“

Цел на конкурсот е да се поттикнат младите колумнисти на креативно изразување на темите „Говор на омраза“ и „Слобода на изразување“, но и да се актуелизира проблемот со говорот на омраза кој се обидува да се маскира или легитимира како слобода на изразување.

Конкурсот е наменет за студенти, средношколци, граѓански активисти и сите млади творци во Република Македонија.

Колумните на тема „Говорот на омраза не е слобода на изразување“ треба да бидат од 2.000-5.000 карактери, а во нив можат да бидат содржани и аудио-визуелни материјали (кратки видеа, или илустрации, карикатури, монтажи, гифови, итн.).

Колумните (vo rtf формат) и аудио-визуелните материјали (како „атачмент“), треба да бидат испратени на адреса slobodnamk@gmail.com до 01.06.2016 година.

Колумните ќе бидат оценувани од трочлена жири комисија која ќе додели парични награди:

- за првонаградената колумна (една награда – 7.000 ден).

- за второнаградената колумна (една награда – 5.000 ден.)

- за третонаградената колумна (една награда – 3.000 ден.)

- за пофалени колумни за објавување (пет награди – 1.000 ден.).

За трите најдобри колумнист(к)и е предвидено јавно доделување на паричните награди во текот на јуни.

Сите наградени колумни ќе бидат објавени на веб-страницата „Слободна Македонија“ (slobodna.mk).

„Слободна Македонија“ е граѓанска иницијатива за промоција на слободата на изразување, граѓанскиот активизам и човековите права.

На веб-страницата на „Слободна Македонија“ (slobodna.mk) се објавуваат и колумни за актуелни општествени теми, вклучително и колумни, анализи, коментари, интервјуа и вести во врска со слободата на изразување.

 

Конкурсот се спроведува во рамките на проектот „Застапување за слободата на изразување“ на Фондацијата НВО Инфоцентар и Центарот за развој на медиуми, овозможен со поддршка од американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД) во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско општество кој го спроведува Фондацијата отворено општество – Македонија. 

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top