timthumb

Иванов барал од Србија и од Бугарија да направат црна листа на невладини организации

на јун 26, 16 • од

Македонскиот претседател иницирал заедно со српската Безбедносно информативна агенција (БИА), да направат регистер, своевидна црна листа на невладини и активисти кои според него влијаеле на безбедноста на државата, пишува Либертас повикуваќи се на анонимен дипломатски извор. „Шефот на македонската држава побарал имиња и преземиња на активисти од Македонија кои последнава година патувале во Македонија но [&hellip...
Pin It

Home » Граѓанска сцена, Слобода за слободата на изразување » Иванов барал од Србија и од Бугарија да направат црна листа на невладини организации

Македонскиот претседател иницирал заедно со српската Безбедносно информативна агенција (БИА), да направат регистер, своевидна црна листа на невладини и активисти кои според него влијаеле на безбедноста на државата, пишува Либертас повикуваќи се на анонимен дипломатски извор.

„Шефот на македонската држава побарал имиња и преземиња на активисти од Македонија кои последнава година патувале во Македонија но и имиња на српски активисти и нивни невладини кои доаѓале кај нас. Нашиот дипломатски извор тврди дека Иванов наводно предложил да се направи своевиден регистер на кој ќе бидат имињата на активистите и невладините кои според него биле штетни за земјата и истите да бидат под присмотра на безбедносните служби на двете држави.

Во интервјуто за Дневник, Иванов рече дека претседатели на држави пријатели му кажале кои се земјите кои ја дестабилизирале Македонија, но дипломатскиот извор на Либертас го тврди сосема спротивното. Тој во контактите со некои претседатели и амбасадори обвинувал дека политичката криза во Македнија не била од коруптивната влада туку цел на една светска велесила и уште една влијателна западноевропска држава, за да ја срушеле владата на Груевски.

Слично нешто изјави и вчера неговиот ментор, екс премиерот Груевски, на роденденот на младите вмровци. Иванов отишол и подалеку од праксата во размената на разузнавачки информации и барал да му се дадат информации за лица од Србија и Бугарија и нивните дејства во Македонија, а особено барал детали за група од 10 до 15 лица активисти и членови на граѓански организации од Македонија, за кои сакал да добива редовни активности кои ги вршеле во Србија и Бугарија, на што бугарските власти се спротиставиле“, јави Либертас.

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top