Sajt_resize

Хелсиншки комитет – Младите се најголеми жртви на криминалот од омраза

на јул 22, 15 • од

Хелсиншкиот комитет за човекови права, во 2014 година, евидентирал 87 инциденти од омраза, главно извршени од млади луѓе, а најчеста причина за ваквите дела билa етничката и политичката припадност на жртвите. Најпогодени од злосторствата од омраза се младите, политичките активисти, како и припадниците на ЛГБТИ заедницата...
Pin It

Home » Граѓанска сцена, Слобода за слободата на изразување » Хелсиншки комитет – Младите се најголеми жртви на криминалот од омраза

Хелсиншкиот комитет за човекови права, во 2014 година, евидентирал 87 инциденти од омраза, главно извршени од млади луѓе, а најчеста причина за ваквите дела билa етничката и политичката припадност на жртвите. Најпогодени од злосторствата од омраза се младите, политичките активисти, како и припадниците на ЛГБТИ заедницата.

За разлика од минатата година, значително се намалени инцидентите во Гостивар, Кичево и Струга, а Скопје е градот во кој се забележани најголемиот дел од злосторствата и тоа, најмногу во општините Чаир, Аеродром и Центар.

Од Комитетот велат дека надлежните институции во земјава немаат евиденција за вкупниот број злосторства сторени од омраза, дека превентивните мерки се минимали, како и дека вработените во овие институции не се доволно обучени за идентификација на делата од омраза.

Интегрален текст на Годишниот извештај за криминалот од омраза за 2014 на Хелсиншкиот комитет за човекови права.

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top