images

ГО бараат повлекување на предлог-измените на Законот за јавно обвинителство

на мар 13, 19 • од

Граѓанските организации реагираат на нетранспарентноста на процесот во кој се подготвуваше законот, отсуството на консултации и вклученост на граѓанските организации и стручната јавност а што директно влијае на создавање недоверба во понатамошното функционирање на СЈО...
Pin It

Home » Граѓанска сцена » ГО бараат повлекување на предлог-измените на Законот за јавно обвинителство

Хелсиншкиот комитет за човекови права, Коалицијата Сите за правично судење, Институтот за човекови права, Македонското здружение на млади правници, Центарот за правни истражувања и анализи, Институтот за европска политика и Фондација Отворено општество – Македонија, кои се дел од Блупринт групата на организации фокусирани на следење на правосудните реформи и застапување за нивно спроведување, не се согласуваат со начинот на кој се одвива носењето на измените и дополнувањата на Законот за јавно обвинителство.

„Со овој закон се уредува понатамошното постоење, функционирање и надлежност на сегашното СЈО без да бидат анализирани значајни проблеми поврзани со неговото работење, познати речиси од самиот почеток на работата на обвинителството, а не се земени и досегашните препораки од граѓанските организации и експертите. Затоа, бараме доработка на измените и дополнувањата на Законот, со фокус на одредбите кои се однесуваат на понатамошниот статус и работа на СЈО”, се вели во соопштението.

Граѓанските организации реагираат на нетранспарентноста на процесот во кој се подготвуваше законот, отсуството на консултации и вклученост на граѓанските организации и стручната јавност а што директно влијае на создавање недоверба во понатамошното функционирање на СЈО. Бараат Владата, да го повлече предлог-законот за Јавното обвинителство и да го врати до надлежното министерство, кое во партиципативен и транспарентен процес ќе доработи законот земајќи ги предвид препораките.

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top