logo IFJ

ЕФН: Македонија мора да обезбеди услови за работа на новинарите

на јул 8, 14 • од

Европската федерација на новинари е длабоко загрижена за безбедноста и работните услови на новинарите во Македонија кои известуваат за актуелните меѓуетнички насилни протести кои се случуваат во Скопје...
Pin It

Home » Граѓанска сцена » ЕФН: Македонија мора да обезбеди услови за работа на новинарите

Во денешното соопштение, Европската федерација на новинарите (ЕФН) изразува длабока загриженост за безбедноста и работните услови на новинарите во Македонија кои известуваат за актуелните меѓуетнички насилни протести кои се случуваат во Скопје.

Објаснувајќи ги настаните и атмосферата која им претходеше на протестите, ЕФН го осудува приведувањето новинар од медиумот „Лајм“ и ги повикува властите да обезбедат амбиент во кој новинарите непречено ќе можат да известуваат.

„Европската федерација ја потсетува јавноста, демонстрантите и властите дека новинарите не смее да бидат на мета, да бидат притворани и вознемирувани за време на вршењето на својата работа, бидејќи тие имаат суштинска обврска во собирањето, уредувањето и коментирањето на вестите.“ нагласуваат од ЕФН.

Извор: IFJ

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top