Архива за Категорија ‘Важни’

 • Форум за граѓански дијалог: Мониторинг на општините 2022

  на дек 29, 22 • во Активности, Анализи, Важни

  op

  Коалицијата „Форум за граѓански дијалог“ која ја сочинуваат НВО Инфоцентар, МКЦ – Битола, Мултикултура, Гласен Текстилец, ЦЗО Струга, ГИЖ Свети Николе, Спектар, ЦРМ и Идеа Плус, во периодот јули-декември 2022, спроведе мониторинг за информирањето, комуникацијата и граѓанското учество во носењето одлуки во општините Битола, Штип, Тетово, Струга, Центар, Крива Паланка, Свети Николе, Демир Хисар и Крушево

  Види повеќе »
 • Младинското учество не им е приоритет на локалните власти

  на дек 27, 22 • во Активности, Анализи, Важни

  Screenshot (24)

  Општините доцнат со формирањето локални младински совети (ЛМС) и канцеларии за млади според новиот закон за младинско учество. Единствен исклучок е Крива Паланка

  Види повеќе »
 • ЛОКАЛНИ ГРАЃАНСКИ ПРИОРИТЕТИ ЗА 2023

  на дек 20, 22 • во Активности, Важни

  prioriteti

  Граѓаните ги мачат многу проблеми на локално ниво и затоа детектираа бројни приоритети за 2023 година и тоа, во речиси сите области – животна средина, инфраструктура, урбанизам, општински услуги и др

  Види повеќе »
 • Мониторинг: Општините и енергетската ефикасност

  на дек 1, 22 • во Активности, Анализи, Важни

  Screenshot (11)

  Во повеќето општини, во јавните објекти и на уличното осветлување, веќе се поставени или во тек е поставување штедливи светилки

  Види повеќе »
 • Истражување: Предности и недостатоци на локалниот инспекциски надзор

  на сеп 27, 22 • во Активности, Важни

  Untitled

  НВО Инфоцентарот со партнерските организации Спектар од Крива Паланка и Центар на заедницата на општина Струга, во рамки на проектот „Локални инспекциски служби во интерес на граѓаните“, поддржан од програмата ЦИВИКА Мобилитас, подготви документ за предностите и недостатоците на локалниот инспекциски надзор во Република Северна Македонија. Преку призмата на искуствата и ставовите на локалните инспектори во државава, овој документ првенствено се фокусира на придобивките и слабостите на Законот за инспекциски надзор (ЗИН), кој беше усвоен во мај 2019 година, а почна да се применува шест месеци  подоцна односно во ноември истата година. Целта на овој

  Види повеќе »
 • Граѓаните ретко одат на седниците на општинските совети, ама сакаат средби со градоначалници

  на авг 30, 22 • во Активности, Анализи, Важни

  ????????????????????????????

  Според добиените податоци граѓаните и граѓанските организации многу малку се заинтересирани да присуствуваат на седниците на советите на општините. На пример, во општините Струмица и Маврово – Ростуше на седниците на советот на општината не присуствувал ниеден граѓанин. Во Свети Николе, пак, граѓани присуствувале само на една седница за дислокација на депонија

  Види повеќе »
 • Противпожарна заштита со застарени возила и недоволен број пожарникари

  на авг 19, 22 • во Активности, Анализи, Важни

  web pozari

  Територијалните противпожарни единици во Куманово, Свети Николе, Велес, Струмица, Крива Паланка, Теарце, Дебар и Маврово – Ростуше имаат стар возен парк, во некои од нив и над 40 години. Скоро во секоја општина има по едно или две неисправни возила

  Види повеќе »
 • Граѓаните и специфичните потреби на општините

  на дек 30, 21 • во Активности, Важни

  07-FORUM-Specificni-potrebi-MK

  За да го поттикне директното учеството на граѓаните во утврдувањето на главните приоритети во нивните локални заедници, Форумот за граѓански дијалог, во пресрет на Локалните избори 2021, организираше серија консултативни средби во девет општини: Центар, Битола, Штип, Тетово, Струга, Кавадарци, Крива Паланка, Свети Николе и Демир Хисар. - Беа спроведени две онлајн анкети кои опфатија над 150 граѓани кои се изјаснија за клучните приоритети и проблеми во нивните општини (Центар и Крива Паланка). - Беа одржани 18 консултативни средби со граѓаните, 9 јавни дебати и средби со кандидатите за градоначалници и кандидатите за советници, како

  Види повеќе »
 • Граѓаните и приоритетите на општина Центар

  на дек 30, 21 • во Активности, Важни

  09-FORUM-Opstina-CENTARi-MK

  За да го поттикне директното учеството на граѓаните во утврдувањето на главните приоритети во нивните локални заедници, Форумот за граѓански дијалог, во пресрет на Локалните избори 2021, организираше серија консултативни средби во девет општини: Центар, Битола, Штип, Тетово, Струга, Кавадарци, Крива Паланка, Свети Николе и Демир Хисар. - Беа спроведени две онлајн анкети кои опфатија над 150 граѓани кои се изјаснија за клучните приоритети и проблеми во нивните општини (Центар и Крива Паланка). - Беа одржани 18 консултативни средби со граѓаните, 9 јавни дебати и средби со кандидатите за градоначалници и кандидатите за советници, како

  Види повеќе »
 • Граѓаните ги дефинираа најголемите локални приоритети

  на дек 29, 21 • во Активности, Важни

  05-FORUM-Priorittii-MK

  За да го поттикне директното учеството на граѓаните во утврдувањето на главните приоритети во нивните локални заедници, Форумот за граѓански дијалог, во пресрет на Локалните избори 2021, организираше серија консултативни средби во девет општини: Центар, Битола, Штип, Тетово, Струга, Кавадарци, Крива Паланка, Свети Николе и Демир Хисар. - Беа спроведени две онлајн анкети кои опфатија над 150 граѓани кои се изјаснија за клучните приоритети и проблеми во нивните општини (Центар и Крива Паланка). - Беа одржани 18 консултативни средби со граѓаните, 9 јавни дебати и средби со кандидатите за градоначалници и кандидатите за советници, како

  Види повеќе »
Scroll to top