EF85C54477191F49A5B99F55275A9BC0

Агенција за медиуми: Канал5 врши притисок врз регулаторното тело!

на мар 18, 16 • од

Агенцијата за медиуми одговори на реакцијата на ТВ Канал 5 во која оваа телевизија упатува забелешки на работата на АВМУ и го брани говорот на омраза на Милено Неделковски...
Pin It

Home » Граѓанска сцена, Слобода за слободата на изразување » Агенција за медиуми: Канал5 врши притисок врз регулаторното тело!

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) одговори на реакцијата на ТВ Канал 5 во која оваа телевизија упатува забелешки на работата на АВМУ и го брани говорот на омраза на Милено Неделковски.

Според Агенцијата за медиуми, телевизијата ја прекрши забраната за говор на омраза од член 48 од Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги: „Во својот допис, ТВ Канал 5, освен што покажува непознавање на медиумската регулатива, се обидува да изврши притисок врз регулаторното тело да не го спроведува Законот… Агенцијата својата работа ја врши професионално и ќе продолжи да инсистира радиодифузерите во целост да го почитуваат Законот, иако новинарските принципи и стандарди се прашање на саморегулација, а за член 48 не се предвидена прекршочни санкции“.

 

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top