mkd-53292

Активни граѓани и партиципативната локална демократија

на дек 26, 18 • од

НВО Инфоцентар во текот на 2019 година, ќе соработува со десет граѓански организации од пет општини: Крива Паланка, Кавадарци, Кратово, Теарце, Маврово и Ростуше, во насока на зајакнување на капацитетите за мобилизација на граѓаните и нивно активно учество во креирањето и спроведувањето политики на локално ниво...
Pin It

Home » Активности, Граѓанска сцена » Активни граѓани и партиципативната локална демократија

НВО Инфоцентар, во рамки на проектот „Активни граѓани и партиципативната локална демократија“, во текот на 2019 година, ќе соработува со десет граѓански организации од пет општини: Крива Паланка (Регионален центар за соработка „Спектар“, организацијa на жени ЗОРРА, Центар за младински иницијативи „Цик-цак“), Кавадарци (Проект ЕУ, Еко-живот), Кратово (ГО Кула), Теарце (ЦЕД, Скаут Шкендија), Маврово и Ростуше (Рекански бисер, ЗЕУК Тритон).

Соработката ќе се одвива во насока на зајакнување на организациските капацитети за мобилизација на граѓаните и нивно активно учество во креирањето и спроведувањето политики на локално ниво.

Во активностите и заложбите за партципативна демократија ќе учествуваат и локалните власти од овие пет општини.

Граѓанските активисти ќе ја мониторираат работата на општините, ќе ги надградуваат сопствените капацитети за јавно застапување и ќе организираат серија акции кои ќе го поттикнат директното учество на граѓаните и соработката со локалните власти.

Проектот е финансиски поддржан од Меѓународниот центар Олoф Палме

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top