Архива за септември, 2022

 • Локалните инспекциски служби бараат независност и ефикасна законска регулатива

  на сеп 29, 22 • во Активности

  308493056_5779786335407491_7245393531103094161_n

   ЕКСПЕРТСКА ДЕБАТА ЗА ЗАКОНОТ ЗА ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОР-ПРИДОБИВКИ И ПРЕДИЗВИЦИ На 29.09.2022 година, во „Холидеј ин“, се одржа експертска дебата за придобивките и предизвиците на локалните инспекциски служби од примената на Законот за инспекциски надзор (ЗИН), на која присуствуваа 100-тина локални инспектори, раководители на сектори и одделенија од општини од сите плански региони, како и експерти од локални и државни институции поврзани со инспекцисиот систем. Панелисти на дебатата беа: Благоја Гешоски од Инспекцискиот совет на РСМ; Нури Бајрами од Државната комисија за спречување на корупцијата; Бобан Бојковски, раководител на Секторoт за инспекциски надзор – Куманово; Славица

  Види повеќе »
 • Истражување: Предности и недостатоци на локалниот инспекциски надзор

  на сеп 27, 22 • во Активности, Важни

  Untitled

  НВО Инфоцентарот со партнерските организации Спектар од Крива Паланка и Центар на заедницата на општина Струга, во рамки на проектот „Локални инспекциски служби во интерес на граѓаните“, поддржан од програмата ЦИВИКА Мобилитас, подготви документ за предностите и недостатоците на локалниот инспекциски надзор во Република Северна Македонија. Преку призмата на искуствата и ставовите на локалните инспектори во државава, овој документ првенствено се фокусира на придобивките и слабостите на Законот за инспекциски надзор (ЗИН), кој беше усвоен во мај 2019 година, а почна да се применува шест месеци  подоцна односно во ноември истата година. Целта на овој

  Види повеќе »
 • Општинските инспектори сметаат дека се недоволно опремени, недоволно екипирани и дека не се целосно независни

  на сеп 26, 22 • во Активности

  4

  Резултати од најновата анкета на НВО Инфоцентар, Спектар и ЦЗО Струга,за локалните инспекциски служби и Законот за инспекциски надзор. 60% од општинските инспектори сметаат дека локалните инспекциски служби не се доволно опремени и кадровски екипирани. 71.9% од локалните инспектори вклучени во анкетата сметаат дека постојниот модел на општински инспекциски надзор треба да претрпи измени. Над 76% од испитаниците одговорија дека новиот закон за инспекциски надзор е добар или многу добар, но не е усогласен со другите закони. Речиси 70% од инспекторите сметаат дека соработката со Инспекцискиот совет е одлична и многу добра, но над 40%

  Види повеќе »
 • Препораки за поголема транспарентност и двонасочна комуникација на инспекциските служби со граѓаните

  на сеп 25, 22 • во Активности

  12-MemeS-12

  ЛОКАЛНИТЕ ИНСПЕКТОРИ И ГРАЃАНИТЕ НВО Инфоцентрот, Спектар и Цетарот на заедницата во Струга, низ серијата обуки со инспекторите и инфо-деновите за граѓаните, спроведоа анализа за тоа дали и како локалните инспектори комуницираат со граѓаните, покрај процедурата за пријавување инспекциски проблеми, дали објавуваат разбирливи податоци и извештаи за работата на инспекциските служби, каде ги објавуваат информациите и каква е пристапноста до нив и сл.   Детектирани состојби Граѓаните можат на различни начини да пријават проблеми до општинските инспекциски служби: Писмено, преку архивата на општината. Усно, по телефон или лично кај надлежниот инспектор. По електронски пат и

  Види повеќе »
Scroll to top