Архива за октомври, 2021

 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 37.1% од населението

  на окт 26, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  woman-getting-vaccine-shot-by-doctor

  Woman photo created by freepik – www.freepik.com Патот на вакцините до Северна Македонија Неделен #КовидИмунометар Известувачки период: 19 – 25 октомври 2021 Целосно се вакцинирани 37.1% од населението • 37.1% од населението се целосно вакцинирани (767.800 граѓани). • 38.7% од населението примиле барем една доза вакцина (800.718 граѓани). • Од 17 до 21 октомври, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за само 0.1%, а на целосно вакцинирани 0.4%. • Трета доза примиле 5.666 граѓани. • Интересот на граѓаните за вакцинирање e исклучително мал и во континуитет опаѓа. • 46% од населението над

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 36.7% од населението

  на окт 20, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  4964738

  Патот на вакцините до Северна Македонија Неделен #КовидИмунометар Известувачки период: 12 – 18 октомври 2021     Целосно се вакцинирани 36.7% од населението • 36.7% од населението се целосно вакцинирани (760.317 граѓани). • 38.6% од населението примиле барем една доза вакцина (799.012 граѓани). • Од 10 до 16 октомври, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за само 0.2%, а на целосно вакцинирани 0.5%. • Трета доза примиле 1.148 граѓани. • Интересот на граѓаните за вакцинирање и натаму е мал. • 47% од населението над 18 години е целосно вакцинирано. • 54% од населението

  Види повеќе »
 • Известувањето на медиумите за Пописот 2021

  на окт 19, 21 • во Активности, Мониторинг на Медиуми

  monitor-gf5a95b278_640

  НВО Инфоцентарот спроведе мониторингот на медиумското покривање на Пописот 2021 година во периодот од 15 март до 2 април и од 5 до 30 септември 2021 година. Мониторингот вклучи девет медиуми (четири онлајн портали и пет национални ТВ-станици: Курир.мк, Плусинфо.мк, Фронтлајн.мк, 360 Степени.мк, МРТ1, Сител, Телма, Алфа и Алсат М). Клучни наоди од мониторингот: – Медиумското известување беше различно во предпописниот и во пописниот период, и во бројот на прилози, но и во квалитетот на прилозите. – Во пописниот период споредено со предпописниот период, бројот на објави опадна за 31.5%. – Во првиот период на

  Види повеќе »
 • Мониторинг на медиуми (септември 2021): Вакцинацијата против Ковид-19

  на окт 18, 21 • во Ковид Имунометар, Мониторинг на Медиуми

  Monitoring na mediumi [ Infographic 09_2021 ]

  #КовидИмунометар Мониторинг на медиуми (септември 2021): Вакцинацијата против Ковид-19 Намален интересот за вакцинација Анализата на медиумското известување во текот септември ги покажа следниве тенденции: Вакцинацијата против Ковид-19 останува најактуелна тема во медиумите. Министерството за здравство и министерот Филипче и натаму се најчестиот извор на информации. Најзастапени се прилозите за ефикасноста на вакцините и препораката на Министерството за трета доза вакцини. Медиумите известуваа и за намалувањето на интересот на граѓаните за вакцинирање. Во септември, прилозите за противниците на вакцините се намалија во споредба со август.   Интегрален текст на извештајот: Monitoring_mediumi_6_septemvri

  Види повеќе »
 • Патот на вакцините до Северна Македонија – состојби до 23 септември 2021

  на окт 18, 21 • во Активности, Важни, Ковид Имунометар

  06-Patot-na-vakcinite-Infographic-23-septemvri-2021

  НВО Инфоцентарот, во рамки на својата програма „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна Ковид-19 имунизација“,на неделна и месечна основа го следи процесот на вакцинација против Ковид-19 во Република Северна Македонија. Главен акцент во следењето е ставен на текот, темпото и интензитетот на вакцинацијата на населението против Ковид-19, набавката и пристигнувањето на вакцините во државава, како и начинот и квалитетот на информирање на граѓаните за овој исклучително важен процес. Клучни наоди за периодот од 25 август до 23 септември 2021: 703.878 граѓани се целосно вакцинирани (34% од населението). 778.408 граѓани примиле барем една доза (37.6%

  Види повеќе »
 • Приоритетите на граѓаните на општина Центар претставени на кандидатите на Локалните избори 2021

  на окт 13, 21 • во Активности

  Sredba 4

  НВО Инфоцентарот, на средба што се одржа вчера, 12 октомври 2021 година, во Хотел „Солун“ во Скопје, им ги претстави на кандидатите за градоначалници и носителите на листи за Советот на општина Центар приоритетните прашања и задачи со кои треба да се справи идната локална власт. Учесниците што се натпреваруваат на претстојните Локални избори во општина Центар, се согласија дека приоритетите што пред нив ги поставуваат граѓаните –подобрување на состојбите на локално ниво во областа на урбанизмот, животната средина, инфраструктурата, квалитетот на комуналните услуги и транспарентноста и отчетноста на локалната администрација и комуникацијата со граѓаните

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани само 36.2% од населението

  на окт 11, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  vaccination-2722937_640

  Една доза вакцина примиле 38.4% (795.186 граѓани). Од 3 до 9 октомври, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за само 0.2%, а на целосно вакцинирани 0.7%

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 35.5% од населението

  на окт 6, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  vaccine-5926664_640

  38.2% од населението примиле барем една доза вакцина (789.802 граѓани). Од 25 септември до 2 октомври, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за 0.4%, а на целосно вакцинирани само за 1%

  Види повеќе »
 • Пописот 2021 и известувањето во медиумите – од 5 до 17 септември 2021

  на окт 1, 21 • во Активности, Мониторинг на Медиуми

  Popis Monitoring na Mediumi_page-0001

  Мониторингот на НВО Инфоцентарот за медиумското покривање на Пописот 2021 година во периодот 5-17 септември 2021 година вклучи девет медиуми (четири онлајн портали и пет национални ТВ-станици: Курир.мк, Плусинфо.мк, Фронтлајн.мк, 360 Степени.мк, МРТ1, Сител, Телма, Алфа и Алсат М). Во текот на овој период беа објавени вкупно 174 информативни единици, односно прилози и онлајн написи. Ова претставува намалување на бројката на медиумски објави за 61.5% споредено со првиот мониторинг период, 15 март – 2 април, 2021. КЛУЧНИ НАОДИ НА МОНИТОРИНГОТ – Од електронските медиуми најмногу прилози емитуваше МРТ1 (7.5% од вкупниот број анализирани прилози на

  Види повеќе »
Scroll to top