Архива за септември, 2021

 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 34.5% од населението

  на сеп 28, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  Vial with vaccine

  37.8% од населението примиле барем една доза вакцина (781.623 граѓани)

  Види повеќе »
 • Пописот и Ковид-19

  на сеп 27, 21 • во Активности, Важни

  Popis-i-pandemija

  Пандемијата ја засили потребата од модернизација на пописите во светот Авторка: Маја Јовановска Република Северна Македонија не е единствената држава во која се спроведува „пандемиски“ попис. На Балканот, во моментов, во тек е попис на населението во Бугарија и во Хрватска. Некои држави ширум светот решија да го одложат пописот и да го спроведат следната или во 2023 година. ООН предупредуваат дека новите, наметнати услови од пандемијата можат да влијаат врз квалитетот на пописните податоци. Едновремено, сметаат дека  Препораките за попис на Конференцијата на европските статистичари, треба да се прошират со препораки за непредвидени ситуации,

  Види повеќе »
 • Пописот 2021 и здравствената заштита

  на сеп 27, 21 • во Активности, Важни

  Infografik_Popis_Zdravstvo

  Преку попис до ефикасна здравствена заштита на граѓаните Автор: Горан Наумовски Од последниот попис на населението до денес изминаа безмалку две децении. Токму во овие дваесетина години од земјава, трајно или времено, се иселија голем број граѓани. Точниот број иселени, засега, ниту една државна институција не го знае, но најверојатно станува збор за стотици илјади граѓани. Медицинскиот кадар е еден од најбројните меѓу иселениците и оние со времен престој во странство. Во потрага по подобар, побогат и поквалитетен живот, во изминативе две децении, земјава ја напуштија многу лекари по општа медицина, специјалисти, субспецијалисти, забари, гинеколози,

  Види повеќе »
 • Пописот 2021 и урбанизацијата

  на сеп 24, 21 • во Активности, Анализи

  MKD_Popis Konecno Infographics_URBANIZACIJA

  Преку попис до прецизни сознанија за стандардот на живеење Авторка: Маја Јовановска По речиси две децении во Република Северна Македониј, од 5 до 30 септември, ќе се спроведе Попис на населението, домаќинствата и становите. Последниот попис беше реализиран во 2002 година, што значи дека во земјава има бајата статистика за бројот на население, бројот на куќи и станови, ниви, добиток. Во услови на недостиг од нови и прецизни информации, владата, институциите и општините, сите стратешки документи и планови за економски развој, здравствена, образовна политика и друго,  ги подготвуваат врз основа на податоци стари 19 години,

  Види повеќе »
 • Трета доза вакцина против КОВИД-19: Многу препораки, но и дилеми

  на сеп 22, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  Treta-doza-1

  Авторка: Маја Јовановска Светската здравствена организација (СЗО) засега нема официјална препорака за употреба на трета доза вакцини против КОВИД-19. Приоритет во моментов е што помасовна рамномерна вакцинација ширум светот. Затоа, СЗО повикува на времено воздржување од трета вакцинална доза од страна на богатите земји и пренасочување на релативниот вишок вакцини кон сиромашните земји. Листата на земји кои имаат усвоено препорака за трета вакцинална доза е доста долга и постојано се зголемува. Ваква препорака прво усвои Израел, по што следеа Франција, Германија, САД, Велика Британија, Унгарија, Србија и многу други земји. Минатата недела и во Грција

  Види повеќе »
 • Мониторинг на медиуми (август 2021): Вакцинацијата против Ковид-19

  на сеп 22, 21 • во Активности, Ковид Имунометар, Мониторинг на Медиуми

  Monitoring na mediumi [ Infographic 08_2021 ]

  Главни теми: Новите протоколи и процентот на вакцинирани меѓу новозаболените

  Види повеќе »
 • Пописот 2021 и судската мрежа во државава

  на сеп 22, 21 • во Активности, Анализи

  MKD_Popis Konecno Infographics_SUDSTVO

  Бројките од пописот ќе ја диктираат структурата на судовите Авторка: Христина Беловска Судот во Берово времено го води судијата Илија Стојанов кому наскоро му истекува мандатот и треба да се врати во струмичкиот суд, од каде што бил делегиран минатата година. Тој суди во областа на кривичните дела, а годинава добил „засилување” со уште една колешка од граѓанската област, која веднаш по завршувањето на Академијата за судии и јавни обвинители е упатена во малиот град во источниот дел на државава. Доколку на пример, има случај за повторување на постапка или бришење од казнена евиденција, потребно е

  Види повеќе »
 • Попис 2021 и аграрот

  на сеп 22, 21 • во Активности, Анализи

  MKD_Popis Konecno Infographics_AGRAR (2)

  Пописот ќе овозможи квалитетни развојни политики во земјоделството Автор: Ване Трајков Не може креирање квалитетна аграрна стратегија без официјални статистички податоци. Ова е пораката на агроекспертите кои со години инсистираат на спроведување на попис на населението и домаќинствата, како  и спроведување земјоделски попис, за да се добијат релевантни податоци за вистинската бројка на земјоделци, за ресурсите и за потенцијалот што го поседува земјава. Иако со пописот кој е во тек нема да се попишуваат земјоделските површини и дали тие се обработуваат, ниту пак опремата што се користи, тој сепак ќе даде јасна слика за тоа на

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно се вакцинирани 32.3% од населението

  на сеп 21, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  vaccination-6508792_640

  37.1% од населението примиле една доза вакцина (767.652 граѓани)

  Види повеќе »
 • Со попис до рамномерен развој на регионите и општините

  на сеп 17, 21 • во Активности, Анализи

  MKD_Popis Konecno Infographics_REGIONI (2)

  Пописот и регионалниот развој Авторка: Виолета Кожинковa

  Види повеќе »
Scroll to top