Архива за 2021

 • Граѓаните и специфичните потреби на општините

  на дек 30, 21 • во Активности, Важни

  07-FORUM-Specificni-potrebi-MK

  За да го поттикне директното учеството на граѓаните во утврдувањето на главните приоритети во нивните локални заедници, Форумот за граѓански дијалог, во пресрет на Локалните избори 2021, организираше серија консултативни средби во девет општини: Центар, Битола, Штип, Тетово, Струга, Кавадарци, Крива Паланка, Свети Николе и Демир Хисар. - Беа спроведени две онлајн анкети кои опфатија над 150 граѓани кои се изјаснија за клучните приоритети и проблеми во нивните општини (Центар и Крива Паланка). - Беа одржани 18 консултативни средби со граѓаните, 9 јавни дебати и средби со кандидатите за градоначалници и кандидатите за советници, како

  Види повеќе »
 • Граѓаните и приоритетите на општина Центар

  на дек 30, 21 • во Активности, Важни

  09-FORUM-Opstina-CENTARi-MK

  За да го поттикне директното учеството на граѓаните во утврдувањето на главните приоритети во нивните локални заедници, Форумот за граѓански дијалог, во пресрет на Локалните избори 2021, организираше серија консултативни средби во девет општини: Центар, Битола, Штип, Тетово, Струга, Кавадарци, Крива Паланка, Свети Николе и Демир Хисар. - Беа спроведени две онлајн анкети кои опфатија над 150 граѓани кои се изјаснија за клучните приоритети и проблеми во нивните општини (Центар и Крива Паланка). - Беа одржани 18 консултативни средби со граѓаните, 9 јавни дебати и средби со кандидатите за градоначалници и кандидатите за советници, како

  Види повеќе »
 • Граѓаните ги дефинираа најголемите локални приоритети

  на дек 29, 21 • во Активности, Важни

  05-FORUM-Priorittii-MK

  За да го поттикне директното учеството на граѓаните во утврдувањето на главните приоритети во нивните локални заедници, Форумот за граѓански дијалог, во пресрет на Локалните избори 2021, организираше серија консултативни средби во девет општини: Центар, Битола, Штип, Тетово, Струга, Кавадарци, Крива Паланка, Свети Николе и Демир Хисар. - Беа спроведени две онлајн анкети кои опфатија над 150 граѓани кои се изјаснија за клучните приоритети и проблеми во нивните општини (Центар и Крива Паланка). - Беа одржани 18 консултативни средби со граѓаните, 9 јавни дебати и средби со кандидатите за градоначалници и кандидатите за советници, како

  Види повеќе »
 • Акција – Жените за чисто Мустафино

  на дек 29, 21 • во Активности

  270219375_3064879763784899_748246020159365253_n

  На 29 декември 2021 год. со почеток во 11:00 часот, во село Мустафино на претходно утврдени локации со помош на аниматорките од село Мустафино, се поставиа 15 канти за отпадоци како донација од НВО Инфоцентар од Скопје, преку проектот Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво. Како резултат на долгогодишната соработка со жените од село Мустафино, и на честите средби во селото тие изјавуваа дека и е потребно канти и контејнери, и дека луѓето го фрлаат ѓубрето и се ствараат депонии. Во селото два пати неделно поминуваат екипите од ЈКП за да го собираат

  Види повеќе »
 • Граѓаните ги детектираа најголемите проблеми во општините

  на дек 28, 21 • во Активности, Важни

  03-FORUM-Problemii-MK

  За да го поттикне директното учеството на граѓаните во утврдувањето на главните приоритети во нивните локални заедници, Форумот за граѓански дијалог, во пресрет на Локалните избори 2021, организираше серија консултативни средби во девет општини: Центар, Битола, Штип, Тетово, Струга, Кавадарци, Крива Паланка, Свети Николе и Демир Хисар. - Беа спроведени две онлајн анкети кои опфатија над 150 граѓани кои се изјаснија за клучните приоритети и проблеми во нивните општини (Центар и Крива Паланка). - Беа одржани 18 консултативни средби со граѓаните, 9 јавни дебати и средби со кандидатите за градоначалници и кандидатите за советници, како

  Види повеќе »
 • Форум за граѓански дијалог – Локални избори 2021

  на дек 28, 21 • во Активности, Важни

  Untitled 2

  Во пресрет на Локалните избори 2021, шест партнерски граѓански организации (НВО Инфоцентар, Младински културен центар-Битола, Центар на заедницата на општина Струга, Гласен Текстилец, Мултикултура и Идеа ЈИЕ), во соработка со уште три граѓански организации – Спектар, Граѓанска иницијатива на жени од Свети Николе и Центар за развој на медиуми, го формираа Форумот за граѓански дијалог. Основната цел на овој форум беше да се поттикне директното учеството на граѓаните во јавната дискусија, во идентификувањето на локалните проблеми и потреби, како и во утврдувањето на главните приоритети во нивните локални заедници. Форумот реализираше серија активности кои опфатија

  Види повеќе »
 • Граѓанските приоритети и новите локални власти

  на дек 28, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Публикации

  01-FORUM-Lokalni-izbori-MK

  Во рамки на проектот „Граѓанска алијанса за прогресивни промени на локално ниво“, поддржан од Меѓународниот центар Улоф Палме од Шведска, во август 2021 година, во пресрет на Локалните избори 2021, се формираше Форум за граѓански дијалог. Форумот за граѓански дијалог е составен од шест партнерски граѓански организации (НВО Инфоцентар, Младински културен центар-Битола, Центар на заедницата на општина Струга, Гласен Текстилец, Мултикултура и Идеа ЈИЕ), во соработка со уште три граѓански организации – Спектар, Граѓанска иницијатива на жени од Свети Николе и Центар за развој на медиуми. Основната цел на овој форум, во пресрет на локалните

  Види повеќе »
 • Општините, Локалните избори 2021 и родовата рамноправност

  на дек 28, 21 • во Активности, Анализи, Важни

  03-Opstinite-i-lokalni-izbori-MK

  На Локалните избори 2021, немаше ниту една кандидатка за градоначалничка на општините Велес, Крива Паланка, Свети Николе и Неготино. Жените не беа доволно застапени на кандидатските и советничките листи во овие општини, а нивното отсуство најмногу се забележуваше на добитните позиции. Носителки на советнички листи имаше на само четири листи и тоа, на две во Неготино (ВМРО ДПМНЕ и Единствена Македонија), на една во Крива Паланка (СДСМ) и на една во Свети Николе (ЛДП-ДОМ)

  Види повеќе »
 • Еко акција

  на дек 27, 21 • во Активности

  6040b951-20a2-4f2c-97b9-0dda475019b7-1536x1152

  Во рамките на малата акција ,,Креативен еко активизам” поддржана од ,,НВО Инфоцентарот” од Скопје беше спроведена мала еко акција во с.Ростуше. На еко акцијата учествуваа млади волонтери од Маврово и Ростуше. Еко акцијата беше спроведена во с.Ростуше односно на паркингот кај старата општина, околу домот на културата и просторот пред средното општинско училиште ‘Маврово и Ростуше’. Целта на оваа акција беше да се поттикнат младите активно да се вклучат во заштитата на животната средина и воедно да се даде симболичен старт на ,,Еко Патролата” која ќе биде формирана во месец јануари и ќе биде составена

  Види повеќе »
 • Обезбедени спортски реквизити за учениците од Богомила и Согле

  на дек 26, 21 • во Активности

  bogomila-3

  Активо, во соработка НВО Инфоцентар и општина Чашка, обезбеди спортски реквизити за потребите на образовниот процес во основното училиште „Петар Поп Арсов“ во Богомила. Набавката на дефицитарни спортски реквизити беше еден од приоритетите посочени од жителите на селата Богомила и Согле, кои учествуваа на јавните консултативни средби организирани од Активо, НВО Инфоцентар и Општина Чашка, во ноември годинава. Во рамки на оваа граѓанска акција, обезбедени се топки за фудбал, кошарка, одбојка и ракомет, неколку комплет палки за пинг понг со топчиња, хулахопи, јажиња за скокање, чунчиња, како и комплети за друштвената игра домино. Девојчињата и

  Види повеќе »
Scroll to top