Архива за јануари, 2020

 • Државата во сценариото за десоросоизација

  на јан 16, 20 • во Граѓанска сцена

  soros-protest

  Истражувањето на БИРН открива дека операцијата што се случуваше пред и по парламентарните избори во 2016 година била координирана, политички мотивирана и вклучувала повеќе институции

  Види повеќе »
 • Меѓу тајноста и можните злоупотреби – Заднината на отфрлените кривични пријави

  на јан 8, 20 • во Активности, Анализи

  ilustracija (2)1

  Дали постапката, која иако е контролирана од вишите јавни обвинителства, може да се злоупотреби? Иако првите луѓе на обвинителствата се децидни дека злоупотреби во отфрлените кривични пријави се речиси невозможни, сепак, тоа е работа која не е докрај емпириски анализирана. Конечно, СЈО оформи предмети и од отфрлени кривични пријави. Останува отворено прашањето дали тајноста на дејствијата во вакви случаи се предност или пречка односно дали во депото отфрлени пријави сепак може да се најдат траги на корупција или злоупотреби

  Види повеќе »
Scroll to top