Архива за мај, 2017

 • Организираниот прогон врз невладините да запре, институциите да преземат одговорност

  на мај 29, 17 • во Граѓанска сцена

  nevladini

  Дваесет граѓански организациина денешната прес-конференција побараа од институциите да запрат политичките притисоци врз невладиниот сектор. Ви го пренесуваме интегрално соопштението од организациите кои повеќе од пет месеци се цел на екстремни притисоци од повеќе институции: Во името на дваесет граѓански организации и во интерес на целокупното граѓанско општество сакаме да ги споделиме со јавноста екстремните притисоци на кои бевме изложени и кои сѐ уште ги трпиме последниве пет месеци. Уште во декември започнаа првите организирани контроли врз нашите организации од страна на повеќе институции. Во истиот период тогашната владеачка партија ВМРО ДПМНЕ јавно повика на

  Види повеќе »
 • Граѓански мониторинг на Народниот правобранител: Омбудсманот – меѓу мандатот и капацитетите

  на мај 16, 17 • во Активности, Анализи

  Untitled

  Jазот меѓу законската и фактичката состојба на Народниот правобранител во Република Македонија, покажува дека досегашната власт само формално била и е заинтересирана за унапредување на положбата на оваа институција и за спроведување на препораките од меѓународната заедница. Ваквата состојба мора да биде надмината во најскоро време односно мора да постои реална политичка волја која ќе му овозможи на Народниот правобранител непречено, независно и стручно да ги развива своите капацитети и на тој начин, успешно и ефикасно да ги промовира и штити човековите права на сите граѓани во Република Македонија

  Види повеќе »
Scroll to top