Архива за декември, 2014

 • Дебата „Кој профитира од економскиот раст во услови на растечка нееднаквост на граѓаните?“

  на дек 25, 14 • во Граѓанска сцена

  e-POKANA za debata_26.12.2014

  На 26 декември 2014 година (петок), во ГЕМ клубот во Стара чаршија, со почеток во 12 часот, ќе се одржи дебата на тема „Кој профитира од економскиот раст во услови на растечка нееднаквост на граѓаните?“, во организација на Фондација Отворено општество – Македонија

  Види повеќе »
 • Студентски пленум Битола: Зошто треба да се бориш со нас?

  на дек 25, 14 • во Граѓанска сцена

  bitola protesti

  Студентскиот пленум повикува на протест и во Битола. Протесниот марш ќе започне во 14 часот, пред Техничкиот факултет во Битола

  Види повеќе »
 • Две години од декриминализацијата на клеветата: Функционерите заштитени – новинарите заплашени!

  на дек 25, 14 • во Граѓанска сцена

  LibelLaws_contentfullwidth

  Во овој речиси двегодишен период, ЦРМ во Основниот суд Скопје 2 Скопје, набљудуваше 74 судски случаи (во кои се вклучени новинари, но и државни функционери и политичари), во околу 350 рочишта. Дури 16% од вкупниот број мониторирани процеси се тужби на новинари против новинари, уредници и медиуми. Во 7 случаи како тужител се јавува Драган Павловиќ-Латас, а во останатите 5, како тужител се јавува Ивона Талевска

  Види повеќе »
 • Дебата „Учество на Република Македонија во Програмите на Заедницата 2007-2013 –искуства и предизвици’’

  на дек 25, 14 • во Граѓанска сцена

  mcet 3

  Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО) и Фондација отворено општество Македонија (ФООМ), организираат дебата за искуствата и предизвиците кои ја пресретнаа Република Македонија при искористување на средствата од Програмите на Заедницата (2007-2013) „Учество на Република Македонија во Програмите на Заедницата 2007-2013 –искуства и предизвици’’ која ќе се одржи на 29 декември 2014 година (понеделник), со почеток во 11 часот во хотелот Импексел

  Види повеќе »
 • Мониторинг на медиумите за Законот и случаите за навреда и клевета против новинарите во Македонија – декември 2014

  на дек 25, 14 • во Мониторинг на Медиуми

  6a0128775b3615970c01a51172ef7b970c-500wi

  НВО Инфоцентарот, во рамките на Програмата на УСАИД за јакнење на независните медиуми и Проектот за одговорни медиуми и законодавни реформи во медиумската сфера кој го спроведува Центарот за развој на медиуми, реализира постојан мониторинг и анализа на јавната дебата во медиумите. Оваа анализа ја опфаќа примената на Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета, како и случаите за навреда и клевета во кои се вклучени новинари и  медиуми. Во мониторингот се вклучени 16 традиционални и нови медиуми – весници: Утрински весник, Нова Македонија, Дневник, Слободен печат и Вечер; неделници:Фокус; телевизии (централни информативни емисии)

  Види повеќе »
 • Мониторинг: Медиумски закони и слободата на изразување – декември 2014

  на дек 24, 14 • во Мониторинг на Медиуми

  newspapers-636189

  НВО Инфоцентарот, во рамките на Програмата на УСАИД за јакнење на независните медиуми и Проектот за одговорни медиуми и законодавни реформи во медиумската сфера кој го спроведува Центарот за развој на медиуми, реализира постојан мониторинг и анализа на јавната дебата во медиумите. Оваа анализа ја опфаќа примената на Законот за медиуми и Законот за аудио и аудио-визуелни медиумски услуги, како и темите поврзани со медиумските слободи и слободата на изразување воопшто. Во мониторингот се вклучени 16 традиционални и нови медиуми – весници: Утрински весник, Нова Македонија, Дневник, Слободен печат и Вечер; неделници:Фокус; телевизии (централни информативни

  Види повеќе »
 • АВМУ во 2015 ќе потроши повеќе од 2 милиони евра за нов деловен објект и за мебел

  на дек 23, 14 • во Граѓанска сцена

  header_logo

  Според годишниот финансиски план, АВМУ планира да инкасира еден милион денари од камати во тековната година. ЦРМ потсетува дека Агенцијата во неколку наврати во текот на 2014 година, орочуваше средства, но дискусијата и одлуките за тоа се одвиваа зад затворени врати и надвор од очите на јавноста односно јавноста не знае во кој износ, во која банка и под кои услови се орочени средствата на АВМУ

  Види повеќе »
 • Платформа за граѓанска политика – АЈДЕ!

  на дек 23, 14 • во Граѓанска сцена

  1973987_10153133725246754_4175186473831516096_o

  Пред Собранието на Република Македонија, денеска, 123 граѓани и граѓанки ја промовираа платформата за граѓанска политика – АЈДЕ! Членовите на АЈДЕ, седнати на столчиња наспроти Собранието, а пред споменикот на АСНОМ, симболично им порачаа на пратениците, но и на власта дека граѓаните се извор на суверенитетот и дека демократијата не е можна без активни, слободни и здружени луѓе

  Види повеќе »
 • Настан: Политиката кај граѓаните! АЈДЕ!

  на дек 22, 14 • во Граѓанска сцена

  malo

  На 23 декември (вторник), 2014 година, во 11 часот и 59 минути, пред Собранието на Република Македонија ќе започне настанот АЈДЕ! ПОЛИТИКАТА КАЈ ГРАЃАНИТЕ!   ДЕН ПОРАНО, ПРЕД ДА БИДЕ ПРЕДОЦНА!

  Види повеќе »
 • Станица Студентска 3.0 на 18 декември

  на дек 17, 14 • во Граѓанска сцена

  250517_10152924837880960_7965938040088242229_n

  Младинскиот образовен форум овој четврток (18 декември), го организира настанот Станица:Студентска, во Универзитетската библиотека “Св.Климент Охридски“ во Скопје. Станица Студентска се случува трета година по ред, и има за цел промовирање на активностите на студентите, студентските организации и студентските иницијативи, како и унапредување на младинското здружување и дејствување. Настанот е можност за студентите да ги споделат своите знаења со своите колеги, и да го зголемат своето познавање во различни области. Затоа студенти, изберете си превоз и овој четврток симнете се на СТАНИЦА:СТУДЕНТСКА! Детална програма ќе најдете на https://www.facebook.com/MOF.edu/photos/gm.1562993070604018/10152926650360960/?type=1&theater

  Види повеќе »
Scroll to top