Архива за октомври, 2014

 • Студентски протест против екстерното тестирање

  на окт 22, 14 • во Граѓанска сцена

  ukim protesti

  По најавите од Министерството за образование и изјавата на премиерот Груевски, за воведување државен испит за проверка на знаењата на студентите од втора и четврта година на факултетите низ Македонија, студентите најавија протест, кој треба да се одржи вечерва во 18 часот, во дворот на УКИМ. „Слободен собир, дискусија и организирање на автентична студентска организација која ќе се бори против екстерното тестирање на студентите. Се работи за тебе, мене и сите студенти кои сме засегнати од екстерната небулоза.“ се вели во повикот за протест пред споменикот на Св. Кирил и Методиј кој се наоѓа пред

  Види повеќе »
 • 24 вести: Јубилеј од неуспешниот попис

  на окт 14, 14 • во Активности

  94610

  Точно три години од пропаднатиот попис и цели 14 години од последното спроведување на најголемата статистичка операција, Македонија и натаму останува единствена земја во Европа која нема направено попис. И по толку време останува нејасно зошто во земјава се уште не се спроведува попишувањето, дали е тоа поради немањето доволно капацитет или пак отсуство на политичка волја

  Види повеќе »
 • Слобода на говор и медиуми во Македонија: Предизвици и решенија

  на окт 13, 14 • во Граѓанска сцена

  freedom-of-speech-and-media-ilustr-2-470x246

  Цивил и Фондација Фридрих Еберт организираат дискусија на тема „Слобода на говор и медиуми во Македонија: Предизвици и решенија“ во среда, 15 октомври, во ГЕМ Клуб (Скопје, Стара Чаршија), со почеток во 11:30 часот

  Види повеќе »
 • Пријави се и биди дел од МОФ дебатните клубови

  на окт 10, 14 • во Граѓанска сцена

  poster-1.-212x300

  Дебатната програма на МОФ нуди едногодишни обуки за дебата и аргументирано изразување. Обуката се спроведува во дебатни клубови низ 16 града низ државата и е наменета за средношколци од кои се заинтересирани за подобрување на своите способности за критичко мислење и аргументирано искажувањена ставови

  Види повеќе »
 • Уставен судија смета дека абортусот е убиство

  на окт 9, 14 • во Граѓанска сцена

  4350golema

  Вчера Уставниот суд ја отфрли иницијативата за оценување на уставноста и законитоста на Законот за прекинување на бременоста која беше доставена пред една година од ХЕРА, Хелсиншкиот комитет за човекови права, Реактор, Коалицијата „Сексуални и здравствени права“ и проф. Ристова – Астеруд

  Види повеќе »
 • МОФ: Државниот испит нема да го подобри квалитетот на високото образование

  на окт 7, 14 • во Граѓанска сцена

  1_new_mof_logo-01-300x128

  Реакција на Младински образовен форум (МОФ) по најавените измени во високото образование, со кои се предвидува државен испит или т.н. екстерно тестирање за студентите

  Види повеќе »
 • Граѓанските организации апелираат за конкретни мерки во заштитата и лекувањето на ХИВ

  на окт 2, 14 • во Граѓанска сцена

  hera platforma

  Организациите ја потсетија Владата на Република Македонија дека по заминувањето на Глобалниот фонд во 2016 година, кога Македонија ќе престане да прима донациски средства за програмите за ХИВ, државата ќе треба да изнајде начин како овие клучни јавно здравствени програми да продолжат успешно да функционираат во соработка на граѓанскиот сектор и Министерството за здравство

  Види повеќе »
 • Социјално загрозените тешко стигаат до правда

  на окт 2, 14 • во Граѓанска сцена

  web-baner-treta-dimenzija-05-06

  Овластените здруженија за бесплатна правна помош, од февруари до крајот на септември 2014 година, обезбедиле правна помош за 671 социјално загрозени граѓани со правни проблеми, соопштија претставниците од проектот Пристап до правда во Македонија. Правната помош вклучувала обезбедување правни информации и правни совети за граѓаните

  Види повеќе »
Scroll to top