Архива за 2011

 • Прирачник за стратешко планирање на комуникациите

  на дек 30, 11 • во Публикации

  pr2

  Прирачникот за стратешко планирање на комуникациите е едноставен и лесно разбирлив водич низ процесот на креирање и релизирање на комуникацијата на секоја локална власт со нејзините граѓани

  Види повеќе »
 • Медиумско огледало: Опаѓа квалитетот на информирањето за ЕУ

  на окт 10, 11 • во Мониторинг на Медиуми

  Оваа година, во споредба со претходните години, квалитетот и квантитетот на информирањето за евроинтеграциските процеси во Македонија, драстично се намалува. За разлика од претходните години, новинарите и медиумите веќе немаат про-активна улога и многу малку информираат за политиките и реформите клучни за влезот на Македонија во ЕУ. Овој тренд го наметнува Владата, го следи опозицијата, но и самите претставници на Европската унија. Карактеристично за изборниот и постизборниот период е тоа што ни претставниците на  Европската унија и Европската комисија не направија никаков обид за ре-актуелизирање на евроагендата. Можеби тоа се должи на фактот што Македонија токму

  Види повеќе »
 • ЕУ – Исклучиво во контекст на дневнополитичките настани

  на јул 11, 11 • во Uncategorized

  НВО Инфоцентарот, во соработка со Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО), а со финансиска поддршка на Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ), и во 2011 година го мониторира квалитетот на информирањето на медиумите за евроинтеграциските процеси на Република Македонија. Во мониторингот се вклучени 8 дневни весници („Утрински весник“, „Дневник“, „Време“, „Нова Македонија“, „Шпиц“, „Вечер“, „Вест“ и „Коха“) и централните информативни емисии на 7 електронски медиуми („А1“, „Канал 5“, „Телма“, „Алфа“, „Сител“, МТВ1 и Алсат – М“). Овој извештај го опфаќа периодот од 10 февруари до 20 април 2011 година. Мониторингот се одвива со динамика: понеделник

  Види повеќе »
 • Медиумско огледало: Новинарството е мртво – да живее пропагандата

  на јул 5, 11 • во Uncategorized

  Целосна поделеност на медиумите, селективност на информирање, но и висок степен на непотпишани, и текстови кои се неизбалансирани и содржат само еден извор, се дел од забелешките внесени во мониторингот „Медиумско огледало“ а кој се однесува на следењето на изборниот процес на осум печатени, и исто толку електронски медиуми

  Види повеќе »
 • Владата злоупотребена во изборната кампања

  на мај 27, 11 • во Мониторинг на Медиуми

  Владините институции и владините претставници врз себе преземаат речиси половина од товарот на изборната кампања. Тие ги компензираат партиите на власт и создаваат дисбаланс на присуството во медумите, во корист на владеачките партии. Ова го покажуваат првичните резултати од мониторингот на медиумите посветен на предвремните Парламентарни избори 2011 година

  Види повеќе »
 • Мониторинг на медиумите за откупот на тутунот: Медиумите наместо да информираат – убедуваат

  на мар 28, 11 • во Мониторинг на Медиуми

  320px-Tobacco_Drying,_Kostinci

  НВО Инфоцентарот и Центарот за нови медиуми, во рамките на програмата „Медиумско огледало“, финансиски поддржана од Фондацијата Институт отворено општество – Македонија (ФИООМ), спроведоа мониторинг на домашните телевизиски сервиси во периодот од 25 декември 2010 до 7 јануари 2011 година. Во рамките на мониторингот беа вклучени седум (7) телевизии со национална и сателитска дозвола: А1, Алсат М, Алфа, Канал 5, МТВ1, Сител и Телма. Мониторингот беше фокусиран на тоа како домашните телевизии известуваа за случувањата поврзани со откупот на тутунот, последичната „тутунска криза“ и протестите што тутунопроизводителите ги организираа во овој период. Анализата недвосмислено покажа

  Види повеќе »
 • Мониторинг на информирањето на медиумите за случаите „А1“ и „ МПМ“

  на фев 10, 11 • во Мониторинг на Медиуми

  5148

  Генерална оцена на анализата е дека почитувањето на вистината и точното информирање на јавноста, како првенствени професионални начела на информативните медиуми, беа сериозно прегазени

  Види повеќе »
 • Дебата: Медиумската војна ја намалува довербата кај публиката

  на фев 7, 11 • во Мониторинг на Медиуми

  Во светло на актуелните случувања на македонската медиумска сцена, а по повод објавувањето на резултатите од мониторингот на медиуми посветен на информирањето за случаите А1 и МПМ, спроведен од НВО Инфоцентарот и Центарот за нови медиуми, на 3 февруари во ГЕМ клубот, се одржа дебатата „Медиумската војна ја намалува довербата кај публиката“. Според комуникологот и автор на анализата,Сеад Џигал, генерална оцена е дека почитувањето на вистината и точното информирање на јавноста, како првенствени професионални начела на информативните медиуми, беа сериозно прегазени. Роберто Беличанец истакна дека последниве случувања на македонската медиумска сцена се врв на актуелниот политички

  Види повеќе »
 • Мониторинг на медиуми- Анализа на квалитетот на информациите за Самитот на НАТО во Лисабон

  на јан 27, 11 • во Мониторинг на Медиуми

  991709

  Во периодот опфатен со овој мониторинг, медиумите ги преносоа ставовите на политичарите во Македонија. Беа објавени изјавите и мислењата на власта и на опозицијата, вклучувајќи ги и ставовите на албанскиот политички блок

  Види повеќе »
 • Медиумско oгледало 2011: МЕДИУМСКИ МАНИПУЛАЦИИ И ПРОПАГАНДА

  на јан 27, 11 • во Мониторинг на Медиуми

  media1

  Извештај манипулативните методи и пропагандни техники користени од страна на новинарите и медиумите во Македонија за неколку значајни настани кои привлекоа големо медиумско внимание во 2011 година

  Види повеќе »
Scroll to top