Архива за декември, 2006

 • Медиумско огледало, ноември 2006: Владата е недоследна на своите ветувања во економијата!

  на дек 25, 06 • во Мониторинг на Медиуми

  Медиумите особено внимателно ги следат, ги анализираат и ги критикуваат потезите на Владата особено во областа на економијата. Најжестока критика и е упатена на Владата занедоследноста или некомпатибилностa на ставовите и ветувањата со праксата: „за склучувањето договори за јавни набавки во четири очи, без тендер; за непотизам; за партизација на администрацијата; за партиско обојување на државата; за кршењето на универзитетската автономија; за владината тенденција да ги тужи медиумите и да се пресметува со новинарството“. Вниманието на медиумите го привлекува и таканаречениот „политички дијалог“. Повеќето од новинарите констатираат декавладата лошо го води политичкиот дијалог во ситуација кога за речиси сите реформски потфати и

  Види повеќе »
 • Медиумско огледало, октомври 2006: Владата има проблем со демократскиот капацитет

  на дек 4, 06 • во Мониторинг на Медиуми

  Владата на ВМРО-ДПМНЕ и коалициските партнери не успеа да го стабилизира својот медиумски имиџ и да ја зголеми популарноста во медиумите. Имиџот на Владата најмногу трпи поради раширената убеденост на медиумите дека „во Македонија има политичка криза“, поради која странските политичари и дипломати „се загрижени, и укажуваат на Владата за таквата состојба и се обидуваат да посредуваат за нејзино надминување“.   Според начинот на кој медиумите ги перципираат и интерпретираат владините активности и потези, се чини дека Владата перманентно излегува од една и влегува во друга комплицирана ситуација. Збирната сума од неповолните оцени за неколкуте владини активности во

  Види повеќе »
Scroll to top