Архива за јуни, 2006

 • Медиумско огледало, мај 2006: Медиумите против заедничка прослава на Илинден

  на јун 12, 06 • во Мониторинг на Медиуми

  Македонско-бугарските односи се се поприсутни во медумите, особено во контекст на македонското историско наследство и повеќето од нив се огласија и истакнаа дека не се согласуваат со иницијативата за заедничка прослава на Илинден.   Карактеристично за медимите е и тоа што во информирањето за евроинтегративните процеси доминира критиката насочена кон власта, но и кон политичката елита воопшто. Скептицизмот во врска со еврокапацитетите на македонската политика и на општетството во целина, медиумите најчесто го извлекуваат од пласираните критики на експертите, кои пак зачестено се јавуваат во улога на колумнисти. Проблематичното во овие случаи е тоа што повеќето колумнисти-експерти едновремено се

  Види повеќе »
 • Медиумско огледало, април 2006: Предвремената изборна кампања – виновник за застојот во реформите!

  на јун 1, 06 • во Мониторинг на Медиуми

  Стравот на јавноста од евентуалниот долгорочен застој во проширувањето на ЕУ, по приемот на Романија и Бугарија, во македонскиот медиумскиот простор изби во преден план. Медиумите, под влијание на неповолните оценки објавени во „Економист“ и „Фајненшл тајмс“, се несигурни и непрецизни во своите ставови и наизменично сугерираат и песимизам и оптимизам, но најчесто наддаваат (мешетарат, фиктивно арбитрираат) со перспективите на Македонија во процесот на евроинтегрирањето.   Респектирајќи го значењето на ставовите на европските институции, медиумите го креираат имиџот на ЕУ како „големиот арбитер“ во процесите и случувањата во македонската политика – и на внатрешен и

  Види повеќе »
Scroll to top