Архива за 2005

 • За медиумите и јавноста најважна – финансиската страна на евроинтеграцијата

  на дек 19, 05 • во Мониторинг на Медиуми

  (English) We have pleasure to introduce you the Third Issue of the “Media Mirror”, a continuing program for monitoring the media in the Republic of Macedonia. This Issue covers the period from October 31 until November 27,

  Види повеќе »
 • Медиумско огледало – извештај за септември 2005

  на окт 27, 05 • во Мониторинг на Медиуми

  Медиумите во Република Македонија, во следењето на општествено-политичките процеси и настани, и натаму, користат загрижувачки висок степен на анонимни извори. Ваквата тенденција бележи пораст и медиумите најчесто не ја наведуваат причината заради која се повикуваат на непрецизни и анонимни извори на информации.   Ова е една од главните констатации на квалитативниот мониторинг на медиумите, за септември, 2005 година, спроведен во рамките на „Медиумското огледало“ – програма за редовно набљудување на медиумите во Македонија, на НВО Инфоцентарот. Медиумите, во периодот опфатен со оваа анализа (5 септември – 1 октомври), од тематските области што ги следи мониторингот,

  Види повеќе »
 • Квалитативен мониторинг на медиумите во Македонија

  на окт 5, 05 • во Мониторинг на Медиуми

  НВО Инфоцентарот во рамките на своите заложби за постојана двонасочна комуникација и соработка со медиумите, започна со програма за редовен мониторинг на медиумите во Република Македонија - „Медиумско огледало“ .   „Медиумско огледало“ ќе се обиде да даде слика за тоа дали медиумите ги почитуваат професионалните стандарди и критериуми на информирање, но и за начинот на кој тие ги следат и интерпретираат клучните општествени процеси и настани.   За потребите на овој мониторинг, прв од ваков вид во државава, во изминатите неколку месеци е изготвена посебна методологија, која беше тестирана од страна на тимот составен од уредник, аналитичари и монитори. Резултатите од пилот-фазата

  Види повеќе »
Scroll to top