16679616479_b1610e0cfd_z

Веднаш да престанат сите притисоци врз средношколците!

на апр 14, 15 • од

Притисоците и заканите врз средношколците, нивните родители, но и наставниците кои не се согласуваат и им се спротивставуваат на владините образовни политики во државава, претставуваат директно загрозување на слободата на изразување и слободата на здружување...
Pin It

Home » Граѓанска сцена, Слобода за слободата на изразување » Веднаш да престанат сите притисоци врз средношколците!

Притисоците и заканите врз средношколците, нивните родители, но и наставниците  кои не се согласуваат и им се спротивставуваат на владините образовни политики во државава, претставуваат директно загрозување на слободата на изразување и слободата на здружување.

Граѓаните во Република Македонија, и според Уставот и според сите меѓународни документи кои ги има ратификувано државата, имаат право слободно и непречено да ги градат и искажуваат своите ставови и мислења, и имаат право на слободно собирање и изразување мирен јавен протест. Дури и Конвенцијата за правата на децата им ја гарантира на младите, слободата на мислење, на здружување и на  мирно протестирање.

Едновремено, државата не само што треба да ги почитува основните слободи и права на граѓаните, таа има обврска да им овозможи на децата непречено уживање на нивните права вклучително и на правото на слободно изразување и здружување.

Имајќи го предвид ова,  НВО Инфоцентарот бара веднаш да престанат сите форми на притисок и закани врз средношколците, родителите и наставниците, како и да бидат преземени сите мерки од страна на надлежните институции, граѓаните слободно и непречено да го изразат своето мислење и мирно да протестираат.

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top