crn ponedelnik

Три години од „Црниот понеделник“

на дек 24, 15 • од

„Црниот понеделеник“ претставува и ќе претставува симбол на недемократското владеење на оваа власт во оставка која постојано ја засилува атмосферата на линч и страв спрема сите слободољубиви граѓани во Република Македонија...
Pin It

Home » Активности, Слобода за слободата на изразување » Три години од „Црниот понеделник“

Без запирање на атмосферата на линч и страв не може да има фер и демократски избори

Пред три години, на 24 декември 2012,  авторитарниот режим на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ и физички крена рака и се пресмета со демократијата и слободата на изразување во Република Македонија. Пратениците со клоци беа исфрлени од собраниската сала, а новинарите беа насилно и со закани истуркани и оневозможени да ја информираат јавноста за случувањата во законодавниот дом.

„Црниот понеделеник“ претставува и ќе претставува симбол на недемократското владеење на оваа власт во оставка која постојано ја засилува атмосферата на линч и страв спрема сите  слободољубиви граѓани во Република Македонија.

И пред и после овој „црн понеделник“ сведоци сме на постојани притисоци, напади и закани врз граѓанските активисти, новинарите, медиумите, опозиционерите, обичните граѓани. Секој што мисли поинаку од оваа власт и секој што бара демократија, правда, почитување на основните граѓански слободи и права е прогласен за непријател, кодош, шпион, платеник, соросоид. Десетици активисти и новинари се нападнати или пак, добиле закани за својот живот.

До овој момент надлежните институции не процесираа ниту еден случај и досега пред лицето на правдата не се појави ниту еден од нарачателите и сторителите на овие напади и закани врз активистите, новинарите, граѓаните.   

Без откривање и расчистување на овие случаи, без запирање на насилството и стравот во Македонија и без слобода на изразување, ниту можат да се подготват, ниту пак, можат да се спроведат слободни, фер и демократски избори.

Затоа, НВО Инфоцентарот бара Министерството за внатрешни работи да спроведе квалитетна, но и брза истрага за сите случаи на напади и закани врз новинарите и активистите. Насилниците мора да бидат откриени и обесхрабрени. Само на таков начин граѓаните ќе се чувствуваат слободно, безбедно и заштитено.

Се дотогаш, нема правда – нема мир!

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top