Означени Написи ‘Студентски пленум’

 • Веќе една недела слободна автономна зона на факултетите

  на фев 18, 15 • во Граѓанска сцена

  16479136746_b2f10813b0_z

  Една недела по прогласувањето „Автономна зона“ на Филозофскиот и Филолошкиот факултет во Скопје, бојкотот на наставата се прошири низ Универзитетот „Кирил и Методиј“. Од Студентскиот пленум известуваат дека во текот вчерашниот ден бојкот на настава се случил и на Педагошка академија, Факултет за ликовна уметност, Шумарски факултет, Факултет за дизајн и технологии на мебел и ентериер, Природно математички факултет, Земјоделски факултет и Архитектонски факултет. На Факултетот за драмски уметности, по иницијатива на студентите, уште од почетокот на прогласување на Автономната зона на Филозофскиот и Филолошкиот факултет, во знак на поддршка не се реализира настава. На

  Види повеќе »
 • Студентски пленум: Да бидеме реални, да го бараме невозможното

  на фев 11, 15 • во Граѓанска сцена

  10978501_10153163441101995_4883201608256412218_n

  Со отворањето на Седмиот студентски пленум, денеска на пладне, илјадници студенти прогласија „Автономна студентска зона“. Почнувајќи од Филозофскиот факултет, студентите , еден по еден ги окупираа факултетите во кампусот на Универзитетот „Кирил и Методи“ во Скопје. Студентите ги окупираат Филозофскиот, Филолошкиот, Економскиот и Правниот факултет и го ставија Универзитет под студентска контрола. Ваквата окупација ќе функционира паралелно со Универзитетот „Кирил и Методиј“, а истовремено ќе вршат притисок врз надлежните служби додека комплетно не се исполнат нивните барања за реформите во високото образование

  Види повеќе »
 • Студентски пленум Битола: Зошто треба да се бориш со нас?

  на дек 25, 14 • во Граѓанска сцена

  bitola protesti

  Студентскиот пленум повикува на протест и во Битола. Протесниот марш ќе започне во 14 часот, пред Техничкиот факултет во Битола

  Види повеќе »
 • Втор студентски марш во Скопје и Битола – 10 декември 2014, 12 часот

  на дек 9, 14 • во Граѓанска сцена

  10675546_1569312236632393_3355214435032719825_n

  Утре, точно на пладне, во Скопје и во Битола, ќе започне вториот студентски марш против воведувањето државно тестирање на универзитетите

  Види повеќе »
 • Битолскиот Студентски пленум иако спречен од факултетите – продолжува со својата работа!

  на ное 24, 14 • во Граѓанска сцена

  209074

  Студентите при факултетите на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ во Битола сакаат да ги потсетат одговорните на факултетите дека тие што го спречуваат одржувањето на студентскиот пленум во просториите на овие високообразовни институции, всушност постапуваат незаконски и го кршат членот 150 од Законот за високо образование

  Види повеќе »
 • Студентски пленум: Реакција на изјавата на премиерот Груевски

  на ное 24, 14 • во Граѓанска сцена

  15629660338_860915835f_z

  Уморни сме од оваа излишна реторика, која се обидува да даде партиска конотација на иницијативата и со тоа да ја делегитимира. Студентскиот пленум ќе настојува да го врати нивото на академскиот дискурс кој се базира на критичност и аналитичност, а не на лични дисквалификации и етикетирање

  Види повеќе »
Scroll to top