Означени Написи ‘попис’

 • Анализа: Пописот е демократија, а не само етничка бројка

  на јул 8, 14 • во Анализи, Публикации

  Analiza popis

  Aнализа претставува обид да се согледаат причините заради кои Пописот 2011 не успеа во Македонија, но уште повеќе да се согледаат причините заради кои пописот на населението е исклучителна важна статистичка операција за државата и за нејзиниот развој

  Види повеќе »
 • 24 Анализа: Зошто Македонија не може да спроведе попис?

  на јун 30, 14 • во Активности

  24analiza

  Дебата на 24 вести, на тема „Зошто Македонија не може да спроведе попис?“. Домаќин Душица Мрѓа, соговорници Дончо Герасимовски, статистичар и поранеше директор на Заводот за статистика, Афердита Хаџијаха Имери експертка за социјална вклученост и Билјана Бејкова од НВО Инфоцентар

  Види повеќе »
 • Завршна дебата „Пописот е демократија а не само етничка бројка“

  на јун 25, 14 • во Активности

  10168906_10203171455940017_1354479274_n

  Дискусијата ја модерираше Бојан Маричиќ од Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО), а дебатираа панелистите: Дончо Герасимовски, статистичар и поранеше директор на Заводот за статистика; Абдулменаф Беџети, професор и поранешен потпретседател на Државната пописна комисија; Фросина Ременски, професорка на Факултетот за државна безбедност, Афердита Хаџијаха Имери експертка за социјална вклученост, Бранко Героски, новинар и Билјана Бејкова од НВО Инфоцентар

  Види повеќе »
 • Дебата во Скопје: Пописот е демократија, а не само етничка бројка!

  на јун 23, 14 • во Активности

  Popis Vednas SKOPJE

  Во рамките на кампањата „Попис веднаш!“, НВО Инфоцентарот заедно со Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО), Центарот за развој на медиуми (ЦРМ) и 8-ми Септември, организира дебата: „Пописот е демократија, а не само етничка бројка!“. Дебатата ќе се одржи на 25 јуни 2014, среда, со почеток во 11 часот, во ГЕМ клубот, во Старата скопска чаршија

  Види повеќе »
 • Пописот не им оди во прилог на политичките елити

  на јун 10, 14 • во Активности

  debata Bitola

  Македонија е една од ретките земји во светот што нема спороведено попис на населението, иако има обврска  тоа да го прави на секои 10 години. Оваа исклучително значајна статистичка операција политичките елити во државата ја сведоа на етничко пребројување, а пописот во 2011 година беше неуспешен затоа што стана заложник на политиката, посочуваат граѓанските организации и експертите. -Ние сме една од малкуте држави која што нема извршено попис. Знаеме каква е политичката ситуација во Босна и Херцеговина, но попис беше спроведен дури и таму. И таму има тензии и тие се исполитизирани, она што всушност 

  Види повеќе »
 • Анализа: Пописот е демократија, а не само етничка бројка

  на јун 5, 14 • во Анализи

  Popis1

  Оваа анализа претставува обид да се согледаат причините заради кои Пописот 2011 не успеа во Македонија, но уште повеќе да се согледаат причините заради кои пописот на населението е исклучителна важна статистичка операција за државата и за нејзиниот развој

  Види повеќе »
 • Со дебата во Тетово започна кампањата „Попис веднаш“

  на јун 2, 14 • во Активности

  za web

  Зошто во Македонија не може да се спроведе регуларен попис и зошто тој се гледа главно низ етничката призма беа главните прашања кои се дискутираа на денешната дебата во Тетово насловена „Пописот е демократија, а не само етничка бројка!“

  Види повеќе »
 • Започнува кампањата „Попис веднаш!“

  на јун 1, 14 • во Активности

  Пописот е исклучително значајна и суштинска статистичка операција која Македонија мора да ја спроведе. Неговото натамошното одложување штетно влијае врз угледот на државата, но уште повеќе го оневозможува планирањето и спроведувањето на успешни развојни политики во сите сфери на општеството. Без попис нема успешни политики во економијата, енергетиката, инфраструктурата, здравството, образованието, социјалата, руралниот и регионалниот развој, земјоделството. Исто така, пописот претставува и основен предуслов за реален избирачки список

  Види повеќе »
 • Дебата: Пописот е демократија, а не само етничка бројка!

  на мај 30, 14 • во Активности

  za veb

  За да ја поттикне јавната дебата за вистинското значење на пописот, како и за нужноста од негово итно спроведување, НВО Инфоцентарот заедно со Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО), Центарот за развој на медиуми (ЦРМ) и 8-ми Септември, а со финансиска поддршка на Фондацијата Отворено општество Македонија (ФООМ), организира двочасовна дебата: „Пописот е демократија, а не само етничка бројка!“. Дебатата ќе се одржи на 2 јуни 2014, понеделник, со почеток во 11 часот, во културниот центар „Љоја“, во Тетово. Дискусијата ќе ја модерира Билјана Бејкова од НВО Инфоцентарот, а панелисти ќе бидат Љупчо Петковски од МЦЕО, д-р

  Види повеќе »
Scroll to top