Monitoring na mediumi [ Infographic 10_2021 ]

Се намалува интересот на медиумите за имунизацијата

на ное 9, 21 • од

НВО Инфоцентарот, во рамки на проектот „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна Ковид-19 имунизација“, спроведува мониторинг на известувањето на медиумите за процесот на вакцинација. Набљудувањето и анализата на медиумското известување за Ковид-19 имунизацијата се реализира преку агрегаторот на вести – Time.mk, кој опфаќа вкупно 125 медиуми – вести (63), портали (48) и спортски [&hellip...
Pin It

Home » Ковид Имунометар, Мониторинг на Медиуми » Се намалува интересот на медиумите за имунизацијата

НВО Инфоцентарот, во рамки на проектот „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна Ковид-19 имунизација“, спроведува мониторинг на известувањето на медиумите за процесот на вакцинација. Набљудувањето и анализата на медиумското известување за Ковид-19 имунизацијата се реализира преку агрегаторот на вести – Time.mk, кој опфаќа вкупно 125 медиуми – вести (63), портали (48) и спортски медиуми (14) и тоа, со пребарување според клучни зборови – „вакцинација“, „Филипче“ и „антиваксери“. Основната цел на набљудувањето е да се утврди интензитетот, квалитетот и доминантните наративи во известувањето на медиумите за целокупниот процес на Ковид-19 вакцинацијата во државава. Овој извештај го опфаќа периодот од 1 до 31 октомври, 2021 година.

Monitoring na mediumi [ Infographic 10_2021 ]Клучни наоди

Анализата на медиумското известување во текот октомври ги покажа следниве тенденции:

  • Опаѓа интересот на медиумите за имунизацијата против Ковид-19.
  • Медиумите се’ помалку прават анализи или истражувања за процесот на вакцинација и ефектите од неа.
  • Најчесто само се пренесуваат информации од здравствените власти за бројот на заболени, хоспитализирани и починати, споредбено со бројот на вакцинирани.
  • Најзастапена тема поврзана со имунизацијата е третата доза на вакцина
  • Голем број медиуми ги пренесоа ставовите на познатиот хрватско-германски научник, Иван Џикиќ, кој учествуваше на работилница на НВО Инфоцентарот наменета за новинарите во државава.

 

Интегрален текст на извештајот: Monitoring_mediumi_7_noemvri 2021

 

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top