19437272_10155431512581449_683585664220143241_n

Презентиран вториот квартален извештај за работата на регулаторните тела – АВМУ и АЕК

на јун 29, 17 • од

АЕК нема информации како и според кои критериуми ги доделува донациите, АВМУ има проблем околу политчката/партиска наклонетост на Советот. Ова се само дел од недостатоците при работа нотирани при Вториот квартален извештај за работата на регулаторните тела...
Pin It

Home » Активности, Анализи » Презентиран вториот квартален извештај за работата на регулаторните тела – АВМУ и АЕК

АЕК нема информации како и според кои критериуми ги доделува донациите, АВМУ има проблем околу политчката/партиска наклонетост на Советот. Ова се само дел од недостатоците при работа нотирани при Вториот квартален извештај за работата на регулаторните тела.

Евротинк – Центар за европски стратегии, НВО Инфоцентар, Транспарентност Македонија и Хелсиншкиот комитет за човекови права го презентираа  извештајот за работата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), во рамки на проектот „Мониторинг на ефикасноста, ефективноста, транспарентноста и одговорноста на регулаторните тела за медиумите – PROformance Watch“.

19576851_10213075818308276_930407063_oВо однос на транспарентноста и отчетноста во работата на АЕК, се забележуваа следните недостатоци:

- За донациите на АЕК нема информацииза критериумите според кои се доделуваат,подносителите на барања,целта на донацијата,како и за износот на побараните и одобрените средства.

- На интернет-страницата нема информации зараковoдството на АЕК и за членовите на Комисијата.

- На интернет-страницата ги немагодишните планови за јавни набавки за 2016 и 2017

- АЕК доцни со доставувањето на побаранитеинформации од јавен карактер.

- Записниците од јавните состаноцисе многу кратки и општи за прашањата за кои дискутирале членовите на Комисијата.

- АЕК има три интернет-страници што е потенцијално збунувачки за корисниците.

- Главната интернет-страница поредовно се ажурира од претходно.

19549648_10213075819348302_426921_oВо однос на АВМУ извештајот нотира дека:

- Вклучувањето на 24 Вести, Телма и Шења во ставотна Советот, предизвика негативни реакцииво дел од медиумската јавност. Оваа одлука уште еднаш, на површина го исфрли проблемот околу составот на Советот на АВМУ и неговата политичка/партиска наклонетост.

- Постојат разлики во препознавање на говоротна омраза меѓу АВМУ од една страна и Основното јавно обвинителство (ОЈО) и Комисијатаза заштита од дискриминација (КЗД), од друга страна.

- Според АВМУ, судовитене ги почитуваат законските роковии ги одолговлекуваат постапките. Првостепените судови одлучувале за поведување прекршочна постапка во распон од 2 до дури 104 дена.

Целoсен извештај Втор квартален извештај за работата на АВМУ и АЕК

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top