images

Поништена лустрацијата на Јадранка Костова

на јул 7, 16 • од

Управниот суд го поништи решението на Комисијата за верификација на фактите за лустрација на новинарката Јадранка Костова, главен уредник на неделникот „Фокус“...
Pin It

Home » Граѓанска сцена, Слобода за слободата на изразување » Поништена лустрацијата на Јадранка Костова

Управниот суд го поништи решението на Комисијата за верификација на фактите за лустрација на новинарката Јадранка Костова, главен уредник на неделникот „Фокус“.

„Во правна ситуација кога оспорениот управен акт е поништен од судот, поништувањето делува наназад (ex tung) од донесувањето на актот, односно се поништуваат сите дејствија кои му претходеле на донесувањето на актот како и сите правни дејствија и последици предизвикани од тој акт“, се наведува во пресудата.

Решението за лустрација на Костова беше донесено на 26 март 2015 годин, а од 1 септември минатата година, Лустрациската комисија нема мандат да поведува нови постапки.

Против оваа пресуда може да се поднесе жалба до Вишиот управен суд во рок од 15 дена од приемот.

Извор: Плусинфо

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top