Monitoring na mediumi [ Infographic 11_2021 ] (1)

Политичката криза ја потисна имунизацијата како доминантна тема

на ное 17, 21 • од

Мониторинг на медиуми (до 10 ноември 2021) Вакцинација против Ковид-19 НВО Инфоцентарот, во рамки на проектот „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна Ковид-19 имунизација“, спроведува мониторинг на известувањето на медиумите за процесот на вакцинација. Набљудувањето и анализата на медиумското известување за Ковид-19 имунизацијата се реализира преку агрегаторот на вести – Time.mk, кој опфаќа [&hellip...
Pin It

Home » Важни, Ковид Имунометар, Мониторинг на Медиуми » Политичката криза ја потисна имунизацијата како доминантна тема

Мониторинг на медиуми (до 10 ноември 2021)

Вакцинација против Ковид-19

НВО Инфоцентарот, во рамки на проектот „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна Ковид-19 имунизација“, спроведува мониторинг на известувањето на медиумите за процесот на вакцинација. Набљудувањето и анализата на медиумското известување за Ковид-19 имунизацијата се реализира преку агрегаторот на вести – Time.mk, кој опфаќа вкупно 125 медиуми – вести (63), портали (48) и спортски медиуми (14) и тоа, со пребарување според клучни зборови – „вакцинација“, „Филипче“ и „антиваксери“. Основната цел на набљудувањето е да се утврди интензитетот, квалитетот и доминантните наративи во известувањето на медиумите за целокупниот процес на Ковид-19 вакцинацијата во државава. Овој извештај го опфаќа периодот од 1 до 10 ноември, 2021 година.

Monitoring na mediumi [ Infographic 11_2021 ] (1)

Клучни наоди

Анализата на медиумското известување во првите десет дена од ноември ги покажа следниве тенденции:

  • Резултатите од локалните избори и политичките случувања во земјава ја „потиснаа“ вакцинацијата како главна тема во медиумите.
  • Преовладуваат вести за Ковид-19 и вакцинацијата од светот.
  • Новинарите известуваат за третата доза на вакцина, како и за тоа, дали вакцините се ефикасни против новиот делта плус сој на коронавирусот.
  • Медиумите пренесуваат готови статистики од здравствените институции за текот и резултатите од процесот на имунизација во државава.

Интегрален текст на извештајот: Monitoring_mediumi_8_noemvri 2021

 

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top