07-Patot-na-vakcinite--[-Infographicdo-26-oktomvri-2021-]

Патот на вакцините до Северна Македонија – состојби до 26 октомври 2021

на ное 3, 21 • од

НВО Инфоцентарот, во рамки на својата програма „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна Ковид-19 имунизација“, на неделна и месечна основа го следи процесот на вакцинација против Ковид-19 во Република Северна Македонија. Главен акцент во следењето е ставен на текот, темпото и интензитетот на вакцинацијата на населението против Ковид-19, набавката и пристигнувањето на вакцините [&hellip...
Pin It

Home » Активности, Важни, Ковид Имунометар » Патот на вакцините до Северна Македонија – состојби до 26 октомври 2021

07-Patot-na-vakcinite--[-Infographicdo-26-oktomvri-2021-]

НВО Инфоцентарот, во рамки на својата програма „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна Ковид-19 имунизација“, на неделна и месечна основа го следи процесот на вакцинација против Ковид-19 во Република Северна Македонија.

Главен акцент во следењето е ставен на текот, темпото и интензитетот на вакцинацијата на населението против Ковид-19, набавката и пристигнувањето на вакцините во државава, како и начинот и квалитетот на информирање на граѓаните за овој исклучително важен процес.

Клучни наоди за периодот од 24 септември – 26 октомври 2021:

  • Интересот на граѓаните за вакцинирање e исклучително мал и во континуитет опаѓа.
  • 772.424 граѓани се целосно вакцинирани (37.3% од населението).
  • 802.705 граѓани примиле барем една доза (38.8%од населението).
  • Од 24 септември заклучно со 26 октомври, процентот на целосно вакцинирани се зголемил за 3.3%, а на оние со една доза за само 1.2%.
  • 54% од населението над 40 години е вакцинирано со две дози вакцина.
  • Целосно се вакцинирани 4.638 деца на возраст од 12 до 18 години.
  • Трета доза вакцина примиле 5.666граѓани.
  • И натаму нема официјални податоци колку македонски граѓани се вакцинирале во странство.
  • 26% од новозаразените, 24% од хоспитализираните и 17% од починатите од Ковид-19, се вакцинирани.
  • Досега државава примила донација од 720.110 дози вакцини.

 

Интегрален текст Mesecen_ImunoMetar_ 26 oktomvri 2021

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top