5-Patot-na-vakcinite--[-Infographic-do-24-avgust-2021-]

Патот на вакцините до Северна Македонија – состојби до 24 август 2021

на авг 31, 21 • од

Од 18 јули до 24 август, процентот на целосно вакцинирани се зголемил за 46%, а на оние со една доза за 32.7%...
Pin It

Home » Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар » Патот на вакцините до Северна Македонија – состојби до 24 август 2021

5-Patot-na-vakcinite--[-Infographic-do-24-avgust-2021-]

Клучни наоди за периодот од 19 јули до 24 август 2021

 • 503.401 граѓани се целосно вакцинирани (24.3% од населението).
 • 674.510 граѓани примиле барем една доза (32.6% од населението).
 • Од 18 јули до 24 август, процентот на целосно вакцинирани се зголемил за 46%, а на оние со една доза за 32.7%.
 • 55% од населението над 50 години е вакцинирано со една доза вакцина.
 • Зголемувањето на вакцинираните главно се должи на новите рестриктивни мерки.
 • Продолжува теренската, но и вакцинацијата без претходно закажан термин.
 • Продолжува вакцинацијата на децата од 12 до 18 години со Фајзер.
 • Гевгелија и Кавадарци имаат највисок процент полнолетно население со прва доза.
 • Најнизок процент полнолетно население со прва доза има во Кичево и Дебар.
 • 9% од хоспитализираните со Ковид-19, а 8% од починатите биле вакцинирани.
 • Се уште нема официјални информации колку македонски граѓани се вакцинирани во странство.
 • За вакцинираните граѓани кои патуваат во САД и Канада достапен е CommonPass.
 • Европската комисија го усвои националниот дигитален сертификат на РСМ.
 • Во државава, досега се пристигнати 1.719.460 дози вакцини.
 • Се уште нема пристап до официјални сеопфатни, детални, електронски достапни и пребарливи систематизирани податоци, статистики (вкрстувања анализи и др.) за процесот на вакцинација во државава.
 • Останува препораката за подобрување на квалитетот, опфатот и пристапот до податоци, статистики, информации поврзани со процесот на имунизација во државава.
 • Владата ја започна медиумската кампања: Вакцинирај се, наменета пред се за младите луѓе.

 

Интегрален текст Месечен ИмуноМетар – 24 август 2021

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top