4434735

Неделен #КовидИмунометар: Целосно се вакцинирани 27.3% од населението

на сеп 7, 21 • од

35.8% од населението примиле една доза вакцина (741.553 граѓани)...
Pin It

Home » Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар » Неделен #КовидИмунометар: Целосно се вакцинирани 27.3% од населението

4434735

Патот на вакцините до Северна Македонија

Неделен #КовидИмунометар

Известувачки период: 31 август – 6 септември 2021

 

• 27.3% од населението се целосно вакцинирани (564.488 граѓани).

• 35.8% од населението примиле една доза вакцина (741.553 граѓани).

• Во последните седум дена процентот на население со една доза се зголемил за 1.3%, а процентот на целосно вакцинирано население се зголемил за 2.1%.

• 53% од населението над 40 години е вакцинирано со барем една доза вакцина.

• 29% од полнолетното население до 39 години примило барем една доза.

• 18% од новозаразените со коронавирусот се целосно вакцинирани.

• 13% од хоспитализираните, а 10% од починатите од Ковид-19 биле вакцинирани.

• Најголема смртност има во градовите со најмал број вакцинирани граѓани.

• Во државава, досега се пристигнати 1.719.460 дози вакцини.

• Продолжува владината медиумска кампања „Вакцинирај се“, наменета пред се, за младите луѓе.

Интегрален текст ImunoMetar 15_ 31 avgust – 6 septemvri 2021

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top