6a0128775b3615970c01a51172ef7b970c-500wi

Најава: Дебата „Навредата и клеветата – узда за новинарите?“

на јул 10, 14 • од

Центарот за развој на медиуми (ЦРМ), во рамките на  проектот на УСАИД за одговорни медиуми и законодавни реформи во медиумската сфера, на 11 јули  2014 (петок), во хотелот Бест Вестерн (сала Амбасадор), со почеток во 11.00 часот, организира дебата  „Навредата и клеветата – узда за новинарите?“ Во дискусијата што ќе ја модерира новинарот Саше Димовски, [&hellip...
Pin It

Home » Граѓанска сцена » Најава: Дебата „Навредата и клеветата – узда за новинарите?“

Центарот за развој на медиуми (ЦРМ), во рамките на  проектот на УСАИД за одговорни медиуми и законодавни реформи во медиумската сфера, на 11 јули  2014 (петок), во хотелот Бест Вестерн (сала Амбасадор), со почеток во 11.00 часот, организира дебата  „Навредата и клеветата – узда за новинарите?“

Во дискусијата што ќе ја модерира новинарот Саше Димовски, како панелисти ќе учествуваат: адвокатот Филип Медарски, уредничката на неделникот „Фокус“, Јадранка Костова, уредникот на порталот „Либертас“, Ацо Кабранов и претседателот на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Насер Селмани.

На дебатата ќе биде презентиран вториот извештај од мониторингот на судските случаи за навреда и клевета, кој го спроведува Центарот за развој на медиуми и кој го опфаќа периодот од 1 март до 15 јуни 2014 година. ЦРМ, континуирано ги следи судските случаи за навреда и клевета во кои се вклучени новинари, уредници и медиуми, а едновремено им обезбедува и правна помош на новинарите.

Имајќи го предвид фактот дека новиот Закон за граѓанска одговорност за навреда и клевета е од исклучително големо значење за слободата на изразување и слободата на медиумите во Република Македонија, дебатата ќе биде фокусирана на тоа како се применува овој закон во судската пракса и какво влијание има врз работата на новинарите и медиумите во државава.

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top