Index_logo_2col

Македонија десетта во Европа според загрозувањето на слободата на медиумите

на апр 29, 15 • од

Извештај на „Индекс на цензурата“ Македонија се наоѓа на десеттото место во Европа според загрозувањето на слободата на медиумите и според случаите на притисоци и закани врз новинарите. Ова го покажува најновиот извештај на организацијата Индекс на цензурата, кој во континуитет ги мапира медиумските слободи во Европа. Најмногу случаи на загрозување на слободата на медиумите [&hellip...
Pin It

Home » Граѓанска сцена, Слобода за слободата на изразување » Македонија десетта во Европа според загрозувањето на слободата на медиумите

Извештај на „Индекс на цензурата“

Македонија се наоѓа на десеттото место во Европа според загрозувањето на слободата на медиумите и според случаите на притисоци и закани врз новинарите. Ова го покажува најновиот извештај на организацијата Индекс на цензурата, кој во континуитет ги мапира медиумските слободи во Европа.

Најмногу случаи на загрозување на слободата на медиумите – 113, во периодот мај 2014 – април 2015, се регистрирани во Турција, додека во Македонија биле забележани 25 закани и напади врз новинарите. Вкупниот број на инциденти во Европа изнесува 750 , од кои  89 се физички напади, а 13 резултирале со смрт на медиумски работници.

Интегралниот извештај на Индекс на цензурата може да го прочитате на овој линк: https://www.indexoncensorship.org/europes-journalists-face-growing-climate-of-fear/

Mediafreedom-042815

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top