????????????????????????????

Граѓаните ретко одат на седниците на општинските совети, ама сакаат средби со градоначалници

на авг 30, 22 • од

Според добиените податоци граѓаните и граѓанските организации многу малку се заинтересирани да присуствуваат на седниците на советите на општините. На пример, во општините Струмица и Маврово – Ростуше на седниците на советот на општината не присуствувал ниеден граѓанин. Во Свети Николе, пак, граѓани присуствувале само на една седница за дислокација на депонија...
Pin It

Home » Активности, Анализи, Важни » Граѓаните ретко одат на седниците на општинските совети, ама сакаат средби со градоначалници

НВО Инфоцентарот во соработка со партнерските организации, а со поддршка на меѓународниот центар „Олоф Палме“ од Шведска, во рамки на проектот „Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво“, спроведе мониторинг на работењето на општините Куманово, Свети Николе, Велес, Струмица, Крива Паланка, Теарце, Дебар и Маврово – Ростуше во делот на транспарентноста на општините.

Добиените наоди од мониторингот покажаа дека градоначалниците во првите четири месеци од годината се среќавале со граѓаните на општинте. Најмногу со граѓаните во првиот квартал од годината се среќавал градоначалникот на Општина Струмица.

Според добиените податоци граѓаните и граѓанските организации многу малку се заинтересирани да присуствуваат на седниците на советите на општините. На пример, во општина Струмица и општина Маврово и Ростуше на седниците на советот на општината не присуствувал ниеден граѓанин. Во Свети Николе, пак, граѓани присуствувале само на една седница, на која се расправало за дислокација на депонија.

Секоја општина има различен број комисии. Во Општина Куманово нивниот број е 14.

Во Општина Теарце има Комисија за подароци и благодарност, а во Маврово – Ростуше има комисија за унапредување на правата на пациентите.

Во однос на родовиот баланс, во советите на општините Крива Паланка, Куманово и Свети Николе процентот на жени е над 40%. Жени ги предводат советите во четири од седум општини.

komisii transparentnost Sredbi rodova zastapenost

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top