Untitled 2

Форум за граѓански дијалог – Локални избори 2021

на дек 28, 21 • од

Во пресрет на Локалните избори 2021, шест партнерски граѓански организации (НВО Инфоцентар, Младински културен центар-Битола, Центар на заедницата на општина Струга, Гласен Текстилец, Мултикултура и Идеа ЈИЕ), во соработка со уште три граѓански организации – Спектар, Граѓанска иницијатива на жени од Свети Николе и Центар за развој на медиуми, го формираа Форумот за граѓански дијалог. [&hellip...
Pin It

Home » Активности, Важни » Форум за граѓански дијалог – Локални избори 2021

Во пресрет на Локалните избори 2021, шест партнерски граѓански организации (НВО Инфоцентар, Младински културен центар-Битола, Центар на заедницата на општина Струга, Гласен Текстилец, Мултикултура и Идеа ЈИЕ), во соработка со уште три граѓански организации – Спектар, Граѓанска иницијатива на жени од Свети Николе и Центар за развој на медиуми, го формираа Форумот за граѓански дијалог.

Основната цел на овој форум беше да се поттикне директното учеството на граѓаните во јавната дискусија, во идентификувањето на локалните проблеми и потреби, како и во утврдувањето на главните приоритети во нивните локални заедници. Форумот реализираше серија активности кои опфатија девет општини: Центар, Битола, Штип, Тетово, Струга, Кавадарци, Крива Паланка, Свети Николе и Демир Хисар.

Преку 18 консултативни средби со граѓаните, 9 јавни дебати и средби со кандидатите за градоначалници и кандидатите за советници, 9 средби со избраните градоначалници и советници во локалните самоуправи, како и онлајн анкети, Форум ги опфати мислењата и ставовите на преку 500 граѓани кои идентификуваа вкупно 250 приоритети во повеќе области.

Повеќе за приоритетите ќе прочитате на Граѓанските приоритети и новите локални власти.

Форумот за граѓански дијалог се спроведе во рамки на проектот „Граѓанска алијанса за прогресивни промени на локално ниво“, поддржан од Меѓународниот центар Улоф Палме од Шведска, во периодот август – декември 2021 година.

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top