Архива за Категорија ‘Uncategorized’

 • Медиумско огледало: Тримфализам престорен во разочарување

  на дек 19, 12 • во Uncategorized

  НВО-Инфоцентарот и Македонскиот центар за европско образование, во рамките на програмата „Медиумско огледало“, во периодот од 11 до 14 декември, спроведоа мониторинг за начинот на кој медиумите ја информираа македонската јавност за работата на Советот за општи работи на Европската унија, кој во овој период ги усвојуваше заклучоците за политиката на проширување. Анализата покажа дека генерално, медиумите исходот односно заклучоците на Советот за општи работи на Европската унија, ги протолкуваа како неуспех, бидејќи Македонија остана „без датум и скрининг“. Новинарите информираа дека во текот на преговорите на претставниците на државите членки на ЕУ околу заклучоците,

  Види повеќе »
 • ЕУ – Исклучиво во контекст на дневнополитичките настани

  на јул 11, 11 • во Uncategorized

  НВО Инфоцентарот, во соработка со Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО), а со финансиска поддршка на Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ), и во 2011 година го мониторира квалитетот на информирањето на медиумите за евроинтеграциските процеси на Република Македонија. Во мониторингот се вклучени 8 дневни весници („Утрински весник“, „Дневник“, „Време“, „Нова Македонија“, „Шпиц“, „Вечер“, „Вест“ и „Коха“) и централните информативни емисии на 7 електронски медиуми („А1“, „Канал 5“, „Телма“, „Алфа“, „Сител“, МТВ1 и Алсат – М“). Овој извештај го опфаќа периодот од 10 февруари до 20 април 2011 година. Мониторингот се одвива со динамика: понеделник

  Види повеќе »
 • Медиумско огледало: Новинарството е мртво – да живее пропагандата

  на јул 5, 11 • во Uncategorized

  Целосна поделеност на медиумите, селективност на информирање, но и висок степен на непотпишани, и текстови кои се неизбалансирани и содржат само еден извор, се дел од забелешките внесени во мониторингот „Медиумско огледало“ а кој се однесува на следењето на изборниот процес на осум печатени, и исто толку електронски медиуми

  Види повеќе »
Scroll to top