Архива за Категорија ‘Ковид Имунометар’

 • Континуирана медиумска поддршка за имунизацијата

  на јан 28, 22 • во Активности, Ковид Имунометар, Мониторинг на Медиуми

  09-Monitoring-na-mediumi--[-Infographic-do-22-januari-2022-]-logoa-USAID-i-BTD

  НВО Инфоцентарот, во рамки на проектот „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна Ковид-19 имунизација“, спроведува мониторинг на известувањето на медиумите за процесот на вакцинација. Набљудувањето и анализата на медиумското известување за Ковид-19 имунизацијата се реализира преку агрегаторот на вести – Time.mk, кој опфаќа вкупно 125 медиуми – вести (63), портали (48) и спортски медиуми (14) и тоа, со пребарување според клучни зборови – „вакцинација“, „Филипче“ и „антиваксери“. Основната цел на набљудувањето е да се утврди интензитетот, квалитетот и доминантните наративи во известувањето на медиумите за целокупниот процес на Ковид-19 вакцинацијата во државава. Овој

  Види повеќе »
 • Патот на вакцините до Северна Македонија: Состојба до 22 јануари 2022

  на јан 28, 22 • во Активности, Анализи, Ковид Имунометар

  09-Patot-na-vakcinite-Infografik-do-22-januari-2022-so-logoa-USAID-i-BTD

  Целосно вакцинирани се само 40.7% од населението НВО Инфоцентарот, во рамки на својата програма „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна КОВИД-19 имунизација“,на неделна и месечна основа го следи процесот на вакцинација против КОВИД-19 во Република Северна Македонија. Главен акцент во следењето е ставен на текот, темпото и интензитетот на вакцинацијата на населението против КОВИД-19, набавката и пристигнувањето на вакцините во државава, како и начинот и квалитетот на информирање на граѓаните за овој исклучително важен процес. Овој извештај претставува пресек на најважните и клучни информации, и достапни статистики поврзани со имунизацијата на населението против

  Види повеќе »
 • Лекарите и новинарите за процесот на имунизација против КОВИД-19 во државава

  на дек 21, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар, Публикации

  Untitled

  Анкетите опфатија 66 лекари од различни специјалности, матични лекари и лекари директно вклучени во процесот на вакцинација, како и 27 новинари кои редовно или повремено го следат и известуваат за овој процес, на локално и национално ниво

  Види повеќе »
 • Младите и имунизацијата против Ковид-19

  на дек 21, 21 • во Активности, Ковид Имунометар

  Untitled

  Разговаравме со ценетиот хрватско-германски научник, проф. д-р Иван Џикиќ, молекуларен биолог и професор на медицинскиот факултет на Гете Универзитетот во Франкфурт, Германија и на медицинскиот факултет на универзитетот во Сплит, Хрватска. Слушнете ги неговите мислења во врска со ризиците за младите да заболат од Ковид-19 со секој нов сој, вакцинирањето на младите и како тоа влијае на постигнувањето колективен имунитет и споро ширење на коронавирусот.  

  Види повеќе »
 • Поимник за имунизација против Ковид-19

  на дек 15, 21 • во Активности, Важни, Ковид Имунометар, Публикации

  онлајн поимник

  НВО Инфоцентар подготви поимник за новинари, но и за сите други заинтересирани за процесот на вакцинација против КОВИД-19. Овој онлајн поимник во издание на НВО Инфоцентарот е наменет за новинарите, но и за сите оние кои го следат или се интересираат за процесот на вакцинација против КОВИД-19(COVID-19) во земјата и во светот

  Види повеќе »
 • Патот на вакцините до Северна Македонија: Состојба до 26 ноември 2021

  на дек 10, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  8-Patot-na-vakcinite--[-Infographicdo-26-noemvri-2021-]

  Интересот на граѓаните за вакцинација континуирано се намалува

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 38.6% од населението

  на дек 10, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  vaccine-5926664_640

  Патот на вакцините до Северна Македонија Неделен #КовидИмунометар Известувачки период: 1 – 6 декември 2021 Целосно се вакцинирани 38.6% од населението Кратко резиме • 38.6% од населението се целосно вакцинирани (798.539 граѓани). • 40.2% од населението примиле барем една доза вакцина (832.931 граѓани). • Од 27 ноември до 2 декември, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за 0.2%, а исто толку и на целосно вакцинирани граѓани. • Интересот на граѓаните за прва вакцина и натаму е мал. • 57% од населението над 40 години е целосно вакцинирано. • Трета доза вакцина примиле

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 38.4% од населението

  на дек 3, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  4964738

  Од 21 до 26 ноември, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за 0.3%, а исто толку и на целосно вакцинирани граѓани. Барем едно доза вакцина примиле 40% од населението примиле (828.770 граѓани)

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 38.1% од населението

  на ное 24, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  5024972

  Патот на вакцините до Северна Македонија Неделен #КовидИмунометар Известувачки период: 16 – 23 ноември 2021 Целосно се вакцинирани 38.1% од населението Кратко резиме • 38.1% од населението се целосно вакцинирани (789.905 граѓани). • 39.7% од населението примиле барем една доза вакцина (822.751 граѓани). • Од 14 до 21 ноември, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за 0.4%, а на целосно вакцинирани за 0.2%. • Интересот на граѓаните за прва вакцина и натаму е исклучително мал. • Tрета доза примиле 63.137 граѓани. • 47% од населението над 18 години е целосно вакцинирано. • 57%

  Види повеќе »
 • Податоците за Ковид-19 имунизацијата да бидат сеопфатни и електронски достапни за сите

  на ное 17, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  01-Naslovna-Kovid-19-statistika-1

    Авторка: Маја Јовановска           Уште од почетокот на имунизацијата против Ковид-19, во февруари годинава, во државава нема единствена електронски достапна и интерактивна база, во која би се слевале и објавувале сите информации и податоци поврзани со овој исклучително важен процес во битката со коронавирусот. Нема електронска интерактивна база за тоа колку вакцини се пристигнати, во кој временски период, од кои производители и врз која основа (донација, договор и др.). Нема ниту база на податоци за бројот на вакцинирани лица според полот, возраста, регионалната распространетост, видот на вакцината, бројот на примени вакцини

  Види повеќе »
Scroll to top