Архива за Категорија ‘Анализи’

 • Општините и легализацијата на дивоградбите

  на дек 22, 21 • во Активности, Анализи

  divogradbi

  Многу нерешени предмети, главно заради некомплетна документација На 29 јули 2021, Собранието на Република Северна Македонија го продолжи рокот на постојниот Закон заутврдување правен статус на бесправно изградените објекти за уште пет години, откако новиот предлог-закон за легализација на дивоградбите беше повлечен под притисок на стручната јавност и непотпишувањето на указот од страна на претседателот Стево Пендаровски. Владата реши да работи на подобрување на предложеното законско решение, а министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски најави дека новиот закон ќе се донесе после локалните избори. НВО Инфоцентарот, во соработка со граѓанските организации АКТИВО, РЦС Спектар,

  Види повеќе »
 • Општините и имунизацијата против КОВИД – 19

  на дек 22, 21 • во Активности, Анализи

  imunizacija

  Јавните здравствени установи на локално ниво немаат капацитет да спроведат ефективни кампањи, а општинските кризни штабови комуницираат со јавноста само преку соопштенија, најчесто преку општинските интернет страници. Локалните самоуправи не се вклучени во процесот на имунизација, освен во делот на пренесување информации (некои општини) и обезбедување помош со прехранбени продукти и заштитна опрема за ранливите категории граѓани

  Види повеќе »
 • Лекарите и новинарите за процесот на имунизација против КОВИД-19 во државава

  на дек 21, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар, Публикации

  Untitled

  Анкетите опфатија 66 лекари од различни специјалности, матични лекари и лекари директно вклучени во процесот на вакцинација, како и 27 новинари кои редовно или повремено го следат и известуваат за овој процес, на локално и национално ниво

  Види повеќе »
 • Патот на вакцините до Северна Македонија: Состојба до 26 ноември 2021

  на дек 10, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  8-Patot-na-vakcinite--[-Infographicdo-26-noemvri-2021-]

  Интересот на граѓаните за вакцинација континуирано се намалува

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 38.6% од населението

  на дек 10, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  vaccine-5926664_640

  Патот на вакцините до Северна Македонија Неделен #КовидИмунометар Известувачки период: 1 – 6 декември 2021 Целосно се вакцинирани 38.6% од населението Кратко резиме • 38.6% од населението се целосно вакцинирани (798.539 граѓани). • 40.2% од населението примиле барем една доза вакцина (832.931 граѓани). • Од 27 ноември до 2 декември, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за 0.2%, а исто толку и на целосно вакцинирани граѓани. • Интересот на граѓаните за прва вакцина и натаму е мал. • 57% од населението над 40 години е целосно вакцинирано. • Трета доза вакцина примиле

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 38.4% од населението

  на дек 3, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  4964738

  Од 21 до 26 ноември, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за 0.3%, а исто толку и на целосно вакцинирани граѓани. Барем едно доза вакцина примиле 40% од населението примиле (828.770 граѓани)

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 38.1% од населението

  на ное 24, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  5024972

  Патот на вакцините до Северна Македонија Неделен #КовидИмунометар Известувачки период: 16 – 23 ноември 2021 Целосно се вакцинирани 38.1% од населението Кратко резиме • 38.1% од населението се целосно вакцинирани (789.905 граѓани). • 39.7% од населението примиле барем една доза вакцина (822.751 граѓани). • Од 14 до 21 ноември, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за 0.4%, а на целосно вакцинирани за 0.2%. • Интересот на граѓаните за прва вакцина и натаму е исклучително мал. • Tрета доза примиле 63.137 граѓани. • 47% од населението над 18 години е целосно вакцинирано. • 57%

  Види повеќе »
 • Податоците за Ковид-19 имунизацијата да бидат сеопфатни и електронски достапни за сите

  на ное 17, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  01-Naslovna-Kovid-19-statistika-1

    Авторка: Маја Јовановска           Уште од почетокот на имунизацијата против Ковид-19, во февруари годинава, во државава нема единствена електронски достапна и интерактивна база, во која би се слевале и објавувале сите информации и податоци поврзани со овој исклучително важен процес во битката со коронавирусот. Нема електронска интерактивна база за тоа колку вакцини се пристигнати, во кој временски период, од кои производители и врз која основа (донација, договор и др.). Нема ниту база на податоци за бројот на вакцинирани лица според полот, возраста, регионалната распространетост, видот на вакцината, бројот на примени вакцини

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 37.9% од населението

  на ное 17, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  Vial with vaccine

  Патот на вакцините до Северна Македонија Неделен #КовидИмунометар Известувачки период: 9 – 15 ноември 2021 Целосно се вакцинирани 37.9% од населението Кратко резиме • 37.9% од населението се целосно вакцинирани (784.833 граѓани). • 39.3% од населението примиле барем една доза вакцина (813.782 граѓани). • Од 9 до 13 ноември, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за само 0.2%, а на целосно вакцинирани, исто така, за 0.2%. • Интересот на граѓаните за прва вакцина и натаму е исклучително мал. • 47% од населението над 18 години е целосно вакцинирано. • 56% од населението над

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 37.7% од населението

  на ное 9, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  Doctors studying statistics of coronavirus

  Патот на вакцините до Северна Македонија Неделен #КовидИмунометар Известувачки период: 2 – 8 ноември 2021 Целосно се вакцинирани 37.7% од населението • 37.7% од населението се целосно вакцинирани (780.456 граѓани). • 39.1% од населението примиле барем една доза вакцина (809.293 граѓани). • Од 1 до 7 ноември, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за само 0.2%, а на целосно вакцинирани, исто така, за 0.2%. • Интересот на граѓаните за прва вакцина и натаму е исклучително мал. • 46% од населението над 18 години е целосно вакцинирано. • 54% од населението над 40 години

  Види повеќе »
Scroll to top