Архива за Категорија ‘Анализи’

 • Форум за граѓански дијалог: Мониторинг на општините 2022

  на дек 29, 22 • во Активности, Анализи, Важни

  op

  Коалицијата „Форум за граѓански дијалог“ која ја сочинуваат НВО Инфоцентар, МКЦ – Битола, Мултикултура, Гласен Текстилец, ЦЗО Струга, ГИЖ Свети Николе, Спектар, ЦРМ и Идеа Плус, во периодот јули-декември 2022, спроведе мониторинг за информирањето, комуникацијата и граѓанското учество во носењето одлуки во општините Битола, Штип, Тетово, Струга, Центар, Крива Паланка, Свети Николе, Демир Хисар и Крушево

  Види повеќе »
 • Младинското учество не им е приоритет на локалните власти

  на дек 27, 22 • во Активности, Анализи, Важни

  Screenshot (24)

  Општините доцнат со формирањето локални младински совети (ЛМС) и канцеларии за млади според новиот закон за младинско учество. Единствен исклучок е Крива Паланка

  Види повеќе »
 • Компаративна Анализа на функционалност на комисиите за еднакви можности во Куманово, Струмица, Дебар и Свети Николе

  на дек 20, 22 • во Активности, Анализи

  ИСТРАЖУВАЊЕ 2

  Поаѓајки од фактот на јасно дефинираните законски обврски за поттикнување и за унапредување на родовата еднаквост помеѓу жените и мажите на локално ниво, Организацијата на жени од Струмица, Граѓанската иницијатива на жени од Свети Николе, Хуманитарното здружение „Мајка“ од Куманово и здружението „Радика Де“ од Дебар извршија анализа на функционалноста на Комисиите за еднакви можности на жените и мажите (КЕМЖМ) при Советите на општините Струмица, Свети Николе, Куманово и Дебар. Предмет на оваа анализа е поставеноста и начинот на работење на КЕМЖМ (број и теми на одржани седници, соработката со координаторка за еднакви можности и

  Види повеќе »
 • Проблеми и приоритети на жителите во општина Центар

  на дек 12, 22 • во Активности, Анализи

  3

  НВО Инфоцентарот, како членка на Форумот за граѓански дијалог (ФГД), од 15 до 25 ноември 2022 година, спроведе онлајн анкета за жителите на општина Центар. Анкетата имаше цел да ги детектира најголемите проблеми со кои се соочуваат жителите на оваа скопска општина, како и да го сондира мислењето на граѓаните за клучните приоритети во нивната локална заедница, на кои општинската власт треба да работи во наредниот период. За потребите на сондажата на јавното мислење беше подготвен структуриран прашалник, врз основа на детектираните проблеми и приоритети од онлајн анкетата и консултациите со граѓаните на општина Центар

  Види повеќе »
 • Мониторинг: Општините и енергетската ефикасност

  на дек 1, 22 • во Активности, Анализи, Важни

  Screenshot (11)

  Во повеќето општини, во јавните објекти и на уличното осветлување, веќе се поставени или во тек е поставување штедливи светилки

  Види повеќе »
 • Граѓаните ретко одат на седниците на општинските совети, ама сакаат средби со градоначалници

  на авг 30, 22 • во Активности, Анализи, Важни

  ????????????????????????????

  Според добиените податоци граѓаните и граѓанските организации многу малку се заинтересирани да присуствуваат на седниците на советите на општините. На пример, во општините Струмица и Маврово – Ростуше на седниците на советот на општината не присуствувал ниеден граѓанин. Во Свети Николе, пак, граѓани присуствувале само на една седница за дислокација на депонија

  Види повеќе »
 • Противпожарна заштита со застарени возила и недоволен број пожарникари

  на авг 19, 22 • во Активности, Анализи, Важни

  web pozari

  Територијалните противпожарни единици во Куманово, Свети Николе, Велес, Струмица, Крива Паланка, Теарце, Дебар и Маврово – Ростуше имаат стар возен парк, во некои од нив и над 40 години. Скоро во секоја општина има по едно или две неисправни возила

  Види повеќе »
 • Патот на вакцините до Северна Македонија: Состојба до 22 јануари 2022

  на јан 28, 22 • во Активности, Анализи, Ковид Имунометар

  09-Patot-na-vakcinite-Infografik-do-22-januari-2022-so-logoa-USAID-i-BTD

  Целосно вакцинирани се само 40.7% од населението НВО Инфоцентарот, во рамки на својата програма „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна КОВИД-19 имунизација“,на неделна и месечна основа го следи процесот на вакцинација против КОВИД-19 во Република Северна Македонија. Главен акцент во следењето е ставен на текот, темпото и интензитетот на вакцинацијата на населението против КОВИД-19, набавката и пристигнувањето на вакцините во државава, како и начинот и квалитетот на информирање на граѓаните за овој исклучително важен процес. Овој извештај претставува пресек на најважните и клучни информации, и достапни статистики поврзани со имунизацијата на населението против

  Види повеќе »
 • Граѓанските приоритети и новите локални власти

  на дек 28, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Публикации

  01-FORUM-Lokalni-izbori-MK

  Во рамки на проектот „Граѓанска алијанса за прогресивни промени на локално ниво“, поддржан од Меѓународниот центар Улоф Палме од Шведска, во август 2021 година, во пресрет на Локалните избори 2021, се формираше Форум за граѓански дијалог. Форумот за граѓански дијалог е составен од шест партнерски граѓански организации (НВО Инфоцентар, Младински културен центар-Битола, Центар на заедницата на општина Струга, Гласен Текстилец, Мултикултура и Идеа ЈИЕ), во соработка со уште три граѓански организации – Спектар, Граѓанска иницијатива на жени од Свети Николе и Центар за развој на медиуми. Основната цел на овој форум, во пресрет на локалните

  Види повеќе »
 • Општините, Локалните избори 2021 и родовата рамноправност

  на дек 28, 21 • во Активности, Анализи, Важни

  03-Opstinite-i-lokalni-izbori-MK

  На Локалните избори 2021, немаше ниту една кандидатка за градоначалничка на општините Велес, Крива Паланка, Свети Николе и Неготино. Жените не беа доволно застапени на кандидатските и советничките листи во овие општини, а нивното отсуство најмногу се забележуваше на добитните позиции. Носителки на советнички листи имаше на само четири листи и тоа, на две во Неготино (ВМРО ДПМНЕ и Единствена Македонија), на една во Крива Паланка (СДСМ) и на една во Свети Николе (ЛДП-ДОМ)

  Види повеќе »
Scroll to top